Ολοκληρώθηκε η τριεθνής αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ

Η τριεθνής αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ ολοκληρώθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η άσκηση που διήρκησε δέκα ημέρες πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής-ΚΕΝΑΠ- στην Κρήτη και στο ναύσταθμο της Χάιφα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού τα κύρια αντικείμενα άσκησης εστιάστηκαν στη συνεκπαίδευση στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας και στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Στην τριεθνή αεροναυτική άσκηση συμμετείχαν οι ακόλουθες δυνάμεις:

-Η Ελλάδα με μία φρεγάτα με το οργανικό της ελικόπτερο, μία πυραυλάκατο, δύο υποβρύχιο καθώς και υποβρύχιους καταστροφείς και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.

– ΟΙ ΗΠΑ με ένα αντιτορπιλικό και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

– Το Ισραήλ με μία κορβέτα με το οργανικό της ελικόπτερο, δύο πυραυλάκατους, ένα υποβρύχιο και ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών.

– Η Κύπρος με το κέντρο Συντονισμού Ερευνας-Διάσωσης Λάρνακας και έναν αξιωματικό ως παρατηρητή.

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ, η πυραυλάκατος ΡΙΤΣΟΣ και το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ που συμμετείχαν στην άσκηση κατέπλευσαν στο λιμάνι της Χάιφα.

Δεξίωση στις 25 Μαρτίου

Την ημέρα εορτασμού της εθνικής Παλιγγενεσίας, την Κυριακή 25 Μαρτίου, παρατέθηκε δεξίωση επί της φρεγάτας ΨΑΡΑ υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ, στην οποία παρέστησαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ. κ. Θεόφιλος Γ΄, ο υφυπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος του Ισραήλ Γιαρόν Μαζούζ, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, Κωνσταντίνος Μπίκας, ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, ο διευθυντής Ναυτικών Επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ υποναύαρχος Ίντο Μπεν-Μοσέ.

 

Loading