Νορβηγοί βουλευτές κατέθεσαν προτάσεις για το «Νόμπελ Ειρήνης 2018»

Προτάσεις για υποψηφιότητες για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2018 κατέθεσαν Νορβηγοί βουλευτές, σύμφωνα με το Νορβηγικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΝΤΒ.

Ανάμεσα σε αυτές, ακούστηκαν τα ονόματα του ακτιβιστή Έντουαρντ Σνόουντεν, της ρωσικής εφημερίδας Navaya Gazeta και των Κούρδων «Πεσμεργκά» που πολέμησαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οι προτάσεις

Από μεριάς του, ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος της Νορβηγίας Πετέρ Έϊντε, πρότεινε τον πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, του οποίου το όνομα είχε γίνει γνωστό ανά την υφήλιο όταν αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις της μυστικής αμερικανικής υπηρεσίας .

Επίσης, ο βουλευτής της Σκανδιναβικής χώρας δεν στάθηκε μόνο εκεί. Παράλληλα πρότεινε για το βραβείο τη δημοσιογράφο της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta Ελένα Μιλάσινα, την ιδρυτή του Κέντρου υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Memorial» Σβετλάνα Γκανούσκινα και τέλος την εκπρόσωπο της ρωσικής «Επιτροπής για την αποτροπή των βασανιστηρίων» Όλγκα Σαντόφσκαγια.

Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος της Νορβηγίας πρότειναν επίσης για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Διεύθυνση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Από την άλλη μεριά, η Νορβηγή βουλευτής του δεξιού Κόμματος Προόδου το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας Χιμανσού Γκουλάτι, δήλωσε στην διαδικτυακή εφημερίδα Nettavisen, ότι πρότεινε για το Νόμπελ Ειρήνης τους ένοπλους Κούρδους «Πεσμεργκά». Παρόλο που πολεμούσαν το «Ισλαμικό Κράτος» με όπλα, η συμβολή τους στον αγώνα «με τον κύριο εχθρό της ανθρωπότητας» ήταν αρκετά σημαντική.

Loading