Ναβάλνι εναντίον Πούτιν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ξεκίνησε σήμερα στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η δίκη, η οποία θα εξετάσει την προσφυγή του Αλεξέι Ναβάλνι, του κυριότερου επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ίδιος, οδηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, καθώς θεωρεί ότι μάταια καταγγέλλει τις συλλήψεις αυτές στα ρωσικά δικαστήρια, οπότε αποφάσισε να στραφεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταθέτοντας πέντε προσφυγές από το διάστημα μεταξύ 2012 ως το 2014. Σε αυτές τις προσφυγές του καταγγέλλει, ότι ήταν θύμα «αυθαίρετων συλλήψεων» και «αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας».

Ο Ναβάλνι, δίχως να κάνει κάποια δήλωση έφτασε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τη δικηγόρο του λίγο μετά τις 08:00 τοπικής ώρας. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 09:15 στο Ανώτατο Συμβούλιο Προσφυγών και ο ίδιος αναμένεται να πάρει τον λόγο μετά τη δικηγόρο του Όλγκα Μιχαΐλοβα και τους δικηγόρους που έχει ορίσει για την εκπροσώπησή της η ρωσική κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, η απόφαση του Δικαστηρίου είναι δρομολογημένη να ανακοινωθεί αρκετούς μήνες αργότερα και όχι πριν από τις 18 Μαρτίου, που είναι και η ημερομηνία που αναμένεται να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της Ρωσίας.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του στο AFP, ο ίδιος είχε δηλώσει πως «αυτές οι εκλογές δεν είναι εκλογές και ο ρόλος μου πλέον θα είναι να εξηγήσω ότι αυτή η διαδικασία, την οποία αποκαλούν εκλογές, έχει στόχο απλώς την επανεκλογή του Πούτιν».

Το χρονικό της δικαστικής διαμάχης

Πέρυσι το Δικαστήριο του Στρασβούργου τον είχε δικαιώσει εν μέρει. Τον Φεβρουάριο του 2017 το Δικαστήριο καταδίκασε τη Μόσχα για παραβίαση του «δικαιώματος του Ναβάλνι στην ελευθερία», αλλά και για «παραβίαση του δικαιώματος μιας δίκαιης δίκης».

Η ποινή που είχε ορίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν η Ρωσική Κυβέρνηση να καταβάλει το ποσό των 50.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση. Τόσο η ρωσική κυβέρνηση όσο και ο Ναβάλνι άσκησαν έφεση σε αυτήν την απόφαση και ζήτησαν να επανεξεταστεί η υπόθεση.

Loading