Νέα τουρκική Navtex στην Κυπριακή ΑΟΖ – Αναβρασμός

Στην έκδοση νέας Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ προχώρησε η Τουρκία, τρεις ημέρες πριν τη λήξη της τρέχουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Τούρκοι δεσμεύουν για τη συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεών τους έως τις 10 Μαρτίους τις ίδιες περιοχές, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη διέλευση του πλωτού γεωτρύπανου της ENI.

Ακινητοποιημένο για 12 ημέρες

Με τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή που καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000». Αυτό παραμένει ακινητοποιημένο για 12η ημέρα, 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

«Να υπάρξει υπομονή»

Πριν από αυτήν την εξέλιξη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε σε δημοσιογράφους, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων».

Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων

Εντωμεταξύ, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να έχει την Τετάρτη (21/2) κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την περασμένη βδομάδα είχε ανακοινωθεί πως θα γίνονταν χωριστές συναντήσεις του κ. Αναστασιάδη με κάθε πολιτικό αρχηγό. Προφανώς, η κοινή σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι ανανεώνει τη Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Πάντως, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι επί του παρόντος η Λευκωσία δεν προτίθεται να προβεί σε δηλώσεις για την ανανέωση της παράνομης Navtex στην οποία προχώρησε η Τουρκία και η οποία εντείνει την ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Loading