Μια νέα ήπειρος «ετοιμάζεται» να γεννηθεί από εδάφη της Αφρικής (vd)

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Nation, κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι επιστήμονες μια νέα ήπειρος αναμένεται να γεννηθεί εξαιτίας της «κοιλάδας του ρήγματος» που χωρίζει την Αφρική από ένα τμήμα της.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα η νέα ήπειρος που αναμένεται να γεννηθεί, θα περιλαμβάνει εδάφη της Σομαλίας, της Αιθιοπίας της Κένυας και της Τανζανίας.

«Η κοιλάδα έχει ιστορικό τεκτονικών και ηφαιστειακών δραστηριοτήτων.[…] Ενώ η ρήξη παρέμεινε τεκτονικά αδρανής στο πρόσφατο παρελθόν, θα μπορούσαν να υπάρξουν κινήσεις βαθιά μέσα στη γήινη φλούδα που έχουν οδηγήσει σε ζώνες αδυναμίας που εκτείνονται μέχρι την επιφάνεια», ανέφερε ο γεωλόγος David Adede.

Ακόμα, όπως ο ίδιος προσθέτει, αυτές οι ζώνες αδυναμίας σχηματίζουν ρωγμές στο έδαφος που συνήθως γεμίζουν με ηφαιστειακή τέφρα, η οποία προέρχεται από το όρος Λονγκονότ.

Που βρίσκεται το ρήγμα

Η «κοιλάδα του ρήγματος» βρίσκεται στην επαρχία Ναρόκ στην Κένυα και σύμφωνα με τους επιστήμονες το ρήγμα έχει πλάτος 20 μέτρα και βάθος 15 μέτρα, ενώ προκλήθηκε εξαιτίας των τελευταίων ισχυρών σεισμών.

Το πρόβλημα στην περιοχή

Στην περιοχή όμως φαίνεται να δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας του συγκεκριμένου φαινομένου. Όπως αποκαλύπτει η Daily Nation, οι βαθιές ρωγμές που εμφανίστηκαν στο έδαφος της επαρχίας Ναρόκ μετέτρεψαν μια γόνιμη πεδιάδα σε άγρια και αφιλόξενη, διαχωρισμένη από μια τεράστια «σχισμή» στο κέντρο της, που έχει βάθος πάνω από 15 μέτρα και πλάτος κοντά στα 20 μέτρα.

Loading