Έφεση άσκησε ο Ράτκο Μλάντιτς- Είχε καταδικαστεί σε ισόβια

Έφεση στην καταδικαστική απόφαση που είχε εκδώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, άσκησε ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς. Ο ίδιος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη με βαρύτατες κατηγορίες, όπως ότι διέπραξε γενοκτονία,  εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Ράτκο Μλάντιτς, γεννημένος το 1943, υπήρξε αρχηγός του στρατού των Σερβοβόσνιων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία κατά τα έτη 1992-1995. Ο ίδιος στην χώρα του είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε δημοσκόπηση που διενέργησε το Διεθνές Δικαστήριο, το 78% των Σέρβων δεν θα αποκάλυπτε στοιχεία για τον Μλάντιτς στις αρχές, το 34% θα συμφωνούσε γενικά με τη σύλληψη του, ενώ για το 40% του δείγματος των συμμετεχόντων ο Στρατηγός Μλάντιτς είναι ήρωας.

Η έφεση

Όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, οι δικηγόροι του Μλάντιτς, ζήτησαν από το Εφετείο «να ακυρώσει όλες τις λανθασμένες καταδίκες» με τις οποίες έχει καταδικαστεί ο πελάτης τους.

Στον αντίποδα, οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που είναι επιφορτισμένοι με τα θέματα που αφορούν την πρώην Γιουγκοσλαβία, κατέθεσαν επίσης και αυτοί έφεση, ζητώντας να κηρυχθεί ο Μλάντιτς ένοχος και για τη διάπραξη μιας ακόμα γενοκτονίας.

Γιατί καταδικάστηκε ο Μλαντιτς

Ο Μλάντιτς κρίθηκε ένοχος για συνολικά δέκα κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσας όπου υπολογίζεται ότι εκτελέστηκαν περίπου 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια το 1995. Είχε απαλλαγεί όμως για την κατηγορία της γενοκτονίας σε άλλες μουσουλμανικές κοινότητες.

Σε δεύτερο βαθμό ο Ράτκο Μλάντιτς θα δικαστεί από τον Μηχανισμό για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (MTPI) που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το έργο των Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων για τα θέματα που αφορούν την Ρουάντα και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Από τον Μηχανισμό θα δικαστεί επίσης και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, που είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 40 ετών.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του «p» για τον Ράτκο Μλάντιτς εδώ.

Loading