Με ρυθμούς ανάπτυξης 4,25% θα τρέχει η Κύπρος μέχρι το 2020

Με ρυθμούς ανάπτυξης έως 4,2% θα τρέχει η Κύπρος μέχρι το 2020 όπως προβλέπει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, το οποίο προειδοποιεί ότι παρόλα αυτά το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Μεγαλόνησο από τις 19 έως τις 30 Μαρτίου για να πραγματοποιήσουν την ετήσια επιθεώρησή τους, δηλώνουν ικανοποιημένοι επειδή η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου βαίνει διαρκώς επιταχυνόμενη, έχοντας την υποστήριξη κατασκευαστικών, τουριστικών και επαγγελματικών υπηρεσιών.

Στα θετικά καταγράφεται επίσης η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, καθώς και η μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Ζητούν επανεκκίνηση στοχευμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Έχοντας αυτά τα δεδομένα οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εισηγούνται στις Βρυξέλλες την επανεκκίνηση στοχευμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων διότι «η ικανότητα αποπληρωμής του Ταμείου θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, εάν δημιουργηθούν σημαντικές ενδεχόμενες υποχρεώσεις από τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών».

Προσθέτουν δε πως η υπερβολική προσφορά πολυτελών ακινήτων θα δημιουργούσε νέα «φούσκα» ακινήτων και θα αποδυνάμωνε τη δημοσιονομική πειθαρχία με την απόδοση στις πιέσεις και στις δαπάνες.

Loading