Μέρκελ σε Ζάεφ: Καλωσορίζω τον «Μακεδόνα» πρωθυπουργό

«Χαίρομαι που καλωσορίζω στο Βερολίνο τον “Μακεδόνα” πρωθυπουργό»  προσφώνησε η Άγκελα Μέρκελ τον Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο, παγώνοντας την Αθήνα και «μουδιάζοντας» το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν κράτησε τα προσχήματα και έστειλε μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα, μέσω των κοινών της δηλώσεων με τον Σκοπιανό ομόλογό του, δηλώνοντας ότι ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια δεν ήταν τόσο κοντά η λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Θέλοντας να το κάνει πιο σαφές διευκρίνισε ότι το Βερολίνο μπορεί να συμβάλλει στις δυο χώρες να κάνουν τα αναγκαία βήματα για την εξεύρεση λύσης.

«Χαρούμενη με την κυβέρνηση Ζάεφ»

«Είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Ζάεφ τώρα ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες. Μίλησα χθες και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία τη άλλη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία. Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της Μακεδονίας αλλά και για την Ελλάδα. Διότι διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται, είναι κάτι καλό», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ.

Ζημιώνουν οι πιέσεις στις διαπραγματεύσεις

Θέλοντας πάντως να ρίξει τους τόνους, πρόσθεσε στις δηλώσεις της ότι οι πιέσεις στις διαπραγματεύσεις περισσότερο ζημιώνουν παρά βοηθούν, όπως και οι δημόσιες δηλώσεις.

Loading