Μέρκελ: «Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στο Αφρίν»

Δριμεία κριτική για όλα όσα συμβαίνουν στη Συρία και συγκεκριμένα στο Αφρίν όπου αναπτύχθηκαν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας, άσκησε η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας σήμερα σε βουλευτές στη Μπούντεσταγκ.

Συγκεκριμένα, η Μέρκελ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει «με τον εντονότερο τρόπο» τα αεροπορικά πλήγματα στην Ανατολική Γκούτα, ενώ δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά και στη Ρωσία που «απλώς παρακολουθεί» τα γεγονότα.

Επίσης αναφερόμενη στο Αφρίν, η γερμανίδα καγκελάριος, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας, παρά τις ανησυχίες της για την ασφάλεια. «Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στο Αφρίν, όπου χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», τόνισε συγκεκριμένα η Μέρκελ.

“Φόβος για διενέξεις σε γερμανικό έδαφος”

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 250.000 άμαχοι έχουν φύγει από την περιοχή για να γλιτώσουν από τις ένοπλες συγκρούσεις, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν σκοτωθεί. Όπως υπολογίζεται από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους, περίπου 1.500 Κούρδοι μαχητές.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί, πως σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, ωστόσο η κουρδική κοινότητα της Γερμανίας έχει επικρίνει την κυβέρνηση και την Ευρώπη για την έλλειψη αντίδρασης από την πλευρά της για όλα όσα συμβαίνουν στο Αφρίν.

Στο μεταξύ, η Γερμανία είναι μια χώρα που φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκους, ενώ διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με την Άγκυρα τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης φοβάται μια «εισαγωγή» της τουρκοκουρδικής διένεξης στο έδαφός της. Και αυτό διότι από την αρχή του έτους, περίπου 30 ιδρύματα (κυρίως θρησκευτικά) της τουρκικής κοινότητας, βανδαλίστηκαν ή πυρπολήθηκαν και η γερμανική αστυνομία υποψιάζεται ότι υπεύθυνες για τις επιθέσεις αυτές είναι κουρδικές ή ακροδεξιές οργανώσεις.

Loading