Κύπρος: Στυλώνουν τα πόδια οι Τουρκοκύπριοι

Απορρίπτουν οι Τουρκοκύπριοι τις συμφωνίες στις οποίες ήλθαν Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία στον τομέα της ενέργειας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)», αναφέρει ότι στο θέμα του καθορισμού των συντεταγμένων των ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας «απορρίπτεται η προσέγγιση (της ελληνοκυπριακής πλευράς), που θεωρεί ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν υπάρχουν. Τονίζει, μάλιστα, ότι «αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν δεσμεύουν για κανέναν λόγο την τουρκοκυπριακή πλευρά».

«Πολύ επικίνδυνα βήματα η ελληνοκυπριακή πλευρά»

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το «υπουργείο» εξωτερικών της «ΤΔΒΚ» -η οποία αναγνωρίζεται μόνον από την Τουρκία- κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση, την οποία αποκαλεί “ελληνοκυπριακή πλευρά”, ότι το τελευταίο διάστημα «κάνει πολύ επικίνδυνα βήματα».

Παράλληλα, προσθέτει ότι «δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι συμφωνίες συνεργασίας με την Ελλάδα και την Ιορδανία και στον τομέα της ενέργειας, παραβλέποντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Το «υπουργείο» του παράνομου καθεστώτος θεωρεί, ότι η συμφωνία που υπογράφηκε «έγινε με στόχο να ενδυναμώσει ο κ. Αναστασιάδης τη θέση του ενόψει προεδρικών εκλογών». Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρει, ότι σε σημαντικά για τους Τουρκοκύπριους θέματα «η ελληνοκυπριακή πλευρά έδειξε ακόμη μια φορά, ότι δεν έχει πρόθεση να διαβουλευθεί ή να έχει επαφές με την τουρκοκυπριακή».

Στην ανακοίνωση σχολιάζεται και η αναφορά σε «μηδενικό στρατό, μηδενικές εγγυήσεις» στην απόφαση των Med 7. «Ο ελληνοκύπριος ηγέτης προσπαθεί να μεταφέρει σε διεθνή φόρα στοιχεία, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σχολιάζει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Παράλληλα, επισημαίνει ότι για τους Τουρκοκύπριους οι εγγυήσεις της Τουρκίας «δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν και δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το «υπουργείο» εξωτερικών της «ΤΔΒΚ» κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για «αδιάλλακτη και ηγεμονική νοοτροπία» , η οποία, όπως ισχυρίζεται, «δείχνει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει ένας νέος συνεταιρισμός στη βάση της ισότητας με την τουρκοκυπριακή, και γι’ αυτό έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διάσκεψη για την Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading