Κομισιόν: Θα διακόψουμε την χρηματοδότηση της Oxfam – Ποιά τα αίτια

Αντιμέτωπη με την πιθανή διακοπή της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, βρίσκεται η μη κυβερνητική οργάνωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας Oxfam. Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης έχουν βρεθεί στο στόχαστρο καθώς τους βαραίνουν οι κατηγορίες της πρόσληψης νεαρών ιερόδουλων από την Αϊτή, ανάμεσά τους και ανήλικα κορίτσια.

Το συγκεκριμένο σκάνδαλο συνέβη το 2011 στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής αποστολής για την ανακούφιση των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Τι ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία είναι επικεφαλής της επιτροπής που διαχειρίζεται τους πόρους της ΕΕ που χορηγούνται για την ανθρωπιστική βοήθεια, ξεκαθάρισε την πρόθεση της Επιτροπής να διακόψει την χρηματοδότηση.

«Είμαστε έτοιμοι να κόψουμε τη χρηματοδότηση των οργανώσεων που δεν τηρούν τους κανόνες της ηθικής.[…] Περιμένουμε από την οργάνωση να διαλευκάνει πλήρως και επειγόντως την υπόθεση σε συνθήκες διαφάνειας.[…] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει από τους εταίρους της να τηρούν τους κανόνες ηθικής και έχει μηδενική ανοχή απέναντι σε καταγγελίες για καταχρήσεις που διαπράττονται από οργανώσεις που επωφελούνται από τη χρηματοδότησή της».

Από την πλευρά της η Oxfam ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αμέσως εσωτερική έρευνα το 2011 για την συγκριμένη υπόθεση, τα αποτελέσματα της οποίας οδήγησαν στην απόλυση τεσσάρων υπαλλήλων και στην παραίτηση ακόμα τριών πριν ακόμα από την ολοκλήρωσή της.

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι έλαβε υπόμνημα της Oxfam, το οποίο αναφερόταν «σε ανάρμοστες σεξουαλικές συμπεριφορές, σε ενέργειες εκφοβισμού και παρενόχλησης του προσωπικού». Παρόλα αυτά όμως εντός τους υπομνήματος δεν αναφερόταν  τίποτα για «καταχρηστικές πράξεις κατά των βοηθουμένων» της μη κυβερνητικής οργάνωσης» ούτε για «πιθανά σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων».

Loading