Καταδίκη ολλανδού δικηγόρου για ψευδή κατάθεση στο FBI

Σε φυλάκιση 30 ημερών και πρόστιμο 20.000 δολαρίων καταδικάστηκε ο Αλεξ βαν ντερ Ζβάαν. Πρόκειται για τον ολλανδό δικηγόρο που είχε στο παρελθόν συνεργαστεί με το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αλεξ βαν ντερ Ζβάαν καταδικάστηκε γιατί είπε ψέματα στους ερευνητές της ομάδας του ειδικού εισαγγελέα, Ρόμπερτ Μιούλερ για τις επαφές που είχε με ένα στέλεχος του επιτελείου του αμερικανού προέδρου το 2016.

Ο βαν ντερ Ζβάαν είχε δηλώσει ένοχος στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ ο Μιούλερ ενέτεινε τις έρευνές του για την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και της Ρωσίας. Αυτή ήταν η πρώτη καταδίκη προσώπου που έχει αναμιχθεί στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα.

‘Ενας από τους πλουσιότερους στη Ρωσία

Ο δικηγόρος παραδέχτηκε ότι απέκρυψε ή κατέστρεψε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και είπε ψέματα στους πράκτορες του FBI για τις παλαιότερες επαφές που είχε με τον Ρικ Γκέιτς, συνεργάτη του Μάναφορτ ο οποίος κατείχε υψηλόβαθμη θέση στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ. «Αυτό που έκανα ήταν λάθος. Ζητώ συγγνώμη από το δικαστήριο και από τη σύζυγό μου».

Ο 33χρονος δικηγόρος είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία αφού έχει παντρεμένος με την κόρη του ρώσου δισεκατομμυριούχου, Γκέρμαν Χαν που είναι ιδρυτής της ιδιωτικής τράπεζας Alfa Bank.

Loading