Ιράν: Εναντίον της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας το 50% των πολιτών

Μια αποκαλυπτική κυβερνητική έρευνα του Ιράν ήρθε στο φως, σχετικά με τη χρήση της μαντίλας. Όπως προκύπτει από το πόρισμα της έκθεσης, περίπου ένας στους δύο Ιρανούς δεν είναι σύμφωνος με την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας από τις γυναίκες. Ο συγκεκριμένος νόμος, έχει θεσπιστεί από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιούνται συλλήψεις δεκάδων γυναικών από την θρησκευτική αστυνομία, οι οποίες αρνούνται να υπακούσουν στον συγκεκριμένο νόμο και «πετούν» τις μαντήλες τους.

Η συγκεκριμένη έρευνα, διεκπεραιώθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών, το οποίο υπάγεται στο γραφείο του Προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί. Λαμβάνει υπόψιν της στοιχεία από τα έτη 2006,2007,2010 και 2014

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Ιράν δημοσιεύει στοιχεία που αναμένεται να προκαλέσουν αίσθηση. Τον Δεκέμβριο, είχε δημοσιεύσει ολόκληρο τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, προκειμένου να δικαιολογήσει τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην χώρα καθώς και για να γνωστοποιήσει το ποσό των χρημάτων που αποδίδονται στους θρησκευτικούς θεσμούς. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ιρανική οικονομία οδήγησαν τελικά στις βίαιες συγκρούσεις εναντίον του πολιτικού κατεστημένου, οι οποίες είχαν ως τραγικό αντίκτυπο τον θάνατο 21 ανθρώπων.

 Τα αποτελέσματα της έρευνας

Όπως προκύπτει, από την έρευνα, κατά το 2006 το 34% του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν πρέπει να υπαγορεύει στις γυναίκες το τι ακριβώς θα φορούν. Το εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι το 2014 το νούμερο αυτό εκτοξεύθηκε στο 49%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο.

Από την άλλη μεριά το τσαντόρ, το ένδυμα εκείνο που καλύπτει το σύνολο του γυναικείου σώματος, το 2006 το 54% του συνόλου του δείγματος των ερωτηθέντων συμφωνούσε με την χρήση του. Αυτό το ποσοστό ήρθε σε ευθεία κόντρα με το 2014 που το ποσοστό μειώθηκε κατά 19% αγγίζοντας δηλαδή το 35%.

Loading