Η Τουρκία συζητά με τις ΗΠΑ για την αγορά πυραύλων Patriot

Σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό που διαθέτει στα πυραυλικά οπλοστάσιά της, η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει πυραύλους τύπου Patriot από τις ΗΠΑ. Την είδηση της συζήτησης για αγορά των εν λόγω πυραύλων ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλιστα για το θέμα αυτό, ο υφυπουργός του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Γιούμιτ Γιάλτσιν σκοπεύει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον «μάλλον μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Μπορώ να πω ότι οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με του πυραύλους Patriot συνεχίζονται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι σε συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα.

Όσον αφορά την ενδεχόμενη μελλοντική συνάντηση Γιάλτσιν, ο Ακσόι συμπλήρωσε ότι «Θα συζητηθεί το θέμα από τις αρμόδιες ομάδες εργασίας και κατόπιν θα προχωρήσουμε σε κοινή συμφωνία».

Ενώ συνέχισελέγοντας ότι «Παράλληλα με την αγορά αυτή συζητείται και το θέμα αγοράς του συστήματος αεράμυνας Eurosam με τη Γαλλία και την Ιταλία».

Τι αναφέρει το Anadolu

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε νωρίτερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα θέσουν επι τάπητος διάφορα ζητήματα κατά την συνάντησή του με κύριο θέμα στην ατζέντα να αποτελεί η συζήτηση του PKK και του YPG, οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές. Ακόμα όμως πρόκειται να συζητηθεί και το θέμα της πόλη Μανμπίζ και  της Συρίας.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι πέρυσι το Δεκέμβριο η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Ρωσία για την πώληση  συστοιχιών πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, οριστικοποιώντας μια συμφωνία με αυτόν τον τόπο μια συμφωνία που συσφίγγει τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Κρεμλίνο.

«Το σύστημα που αγοράζουμε από τη Ρωσία δεν μπορεί να ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ, αλλά διατηρούμε το στόχο μας να αναπτύξουμε ένα σύστημα συμβατό με το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Ακσόι σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Loading