Η Γαλλία καλεί τους δημοσιογράφους της χώρας να μην πάνε στην Συρία

Σε μια πρωτοφανή ανακοίνωση προχώρησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα οι δημοσιογράφοι καλό θα ήταν να μην ταξιδεύουν στη Συρία, δεδομένης της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη χώρα αυτή, ιδίως στην περιοχή του Αφρίν και την Ανατολική Γούτα.

Η συγκεκριμένη επίσημη επιστολή του υπουργείου αποτελεί ουσιαστικά μια ταξιδιωτική οδηγία που εκδίδεται εξαιρετικά σπάνια.

Η επιστολή εστάλη σε όλα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης σε μια περίοδο που το Παρίσι εκφράζει ανοιχτά την ενόχλησή του επειδή η Ρωσία δεν πιέζει ώστε να εφαρμοστεί η εκεχειρία στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα διατυπώνονται υποψίες ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και η Τουρκία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων στον βορρά.

Στις 12 Μαρτίου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του θα μπορούσε να επέμβει μονομερώς, με αεροπορικές επιδρομές, αν αποδειχθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία.

Δηλώσεις για το θέμα αυτό

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ανιές Βον ντερ Μιλ ανέφερε ότι «Με φόντο την κλιμάκωση της βίας στη Συρία, ιδίως στην Ανατολική Γούτα και την περιοχή του Αφρίν […] θα σας ήμασταν ευγνώμονες αν εγκαταλείπατε τυχόν σχέδιά σας να πάτε στη χώρα αυτή ή να στείλετε δημοσιογράφους».

Δηλώσεις όμως σχετικά με το ζήτημα έκανε και επικεφαλής των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Φρανσουά Λεκουάντ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να επέμβουν στη Συρία, αν χρειαστεί. Προφανώς, θα γίνει πιθανότατα σε συντονισμό με τους Αμερικανούς. Η Γαλλία μπορεί να ενεργήσει ανεξάρτητα, αλλά υπάρχει αλληλεγγύη στη συνεργασία με έναν στρατηγικό σύμμαχο, κάποιον με την ίδια αντίληψη για την κατάσταση στη Συρία και την παραβίαση αυτών των κόκκινων γραμμών».

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει χαρακτηρίσει «κόκκινες γραμμές» τη χρήση χημικών όπλων και την αποτυχία στη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading