Η Γάζα αποχαιρέτησε τον δημοσιογράφο που σκοτώθηκε ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις

Εκατοντάδες άνθρωποι συνόδεψαν τον γνωστό Παλαιστίνιο δημοσιογράφο που σκοτώθηκε την Παρασκευή, ενώ κάλυπτε τις μαζικές διαδηλώσεις συμπατριωτών του κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων.

Ο Γιασέρ Μουρτάγια, σκοτώθηκε από πραγματικά πυρά που εξαπέλυσαν ισραηλινοί στρατιώτες, σε μια περιοχή που είχε κατακλυστεί από πυκνό μαύρο καπνό από φωτιές που έβαλαν διαδηλωτές σε λάστιχα. Ισραηλινά στρατεύματα που άνοιξαν πυρ από τα σύνορα, σκότωσαν συνολικά εννέα Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 491 στη δεύτερη μαζική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε σε οκτώ ημέρες ταραχών. Σήμερα η κατάσταση στα σύνορα έχει εκτονωθεί.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο Μουρτάγια βρισκόταν περίπου 100 μέτρα από τα σύνορα, φορούσε αλεξίσφαιρο σακάκι με την ένδειξη «Press» (μετ. Τύπος) και κρατούσε την κάμερα, όταν πυροβολήθηκε σε εκτεθειμένη περιοχή ακριβώς κάτω από τη μασχάλη.

“Δεν πυροβολούν έτσι εύκολα οι στρατιώτες δημοσιογράφους”

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του υπογράμμισε ότι επιτέθηκε μόνο σε «υποκινητές» που συμμετείχαν σε επιθέσεις εναντίον στρατιωτών οπότε τα αίτια θανάτου του Μουρτάγια προέρχονται σε ένα πολύ ταραχώδες περιβάλλον.

«Τα στρατεύματα των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες δέσμευσης που υπάρχουν και προσαρμόζονται σε αυτούς. Ο αρχηγός, χρησιμοποιεί μέσα όπως, προειδοποιήσεις, μέσα διάλυσης ταραχών και ως έσχατη λύση, πυροβολεί διαδηλωτές με ακρίβεια. Οι αρχηγοί δεν στοχεύουν σκόπιμα δημοσιογράφους. Οι συνθήκες υπό τις οποίες οι δημοσιογράφοι κινούνται στον χώρο πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε και μια πυρκαγιά σε εξέλιξη» τόνισε αξιωματούχος του Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά η Χαμάς, ελπίζει ότι οι μαζικές διαμαρτυρίες θα δημιουργήσουν πίεση που θα σπάσει το εμπάργκο των συνόρων που επιβάλλεται από το Ισραήλ και την Αίγυπτο από το 2007, χωρίς να χρειαστεί να αφοπλιστεί. Ο αποκλεισμός αυτός, καθιστά όλο και πιο δύσκολη τη διακυβέρνηση από τη Χαμάς, ενώ έχει καταστρέψει την οικονομία της Γάζας, γεγονός που καθιστά αδύνατο στους ανθρώπους να εισέλθουν ή να βγουν από την περιοχή. Επίσης υπάρχουν και συχνές διακοπές ρεύματος κατά την διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: Associated Press

Loading