Η Βουλή της Λετονίας ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του Κ. Τραπεζίτη

Το κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την απομάκρυνση του Κεντρικού Τραπεζίτη Ίλμαρς Ρίμσεβιτς από το αξίωμά του. Ο ίδιος ναι μεν είχε τεθεί σε αργία, ωστόσο αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμά του θεωρώντας πως έχει πέσει θύμα πλεκτάνης.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν συντριπτικά υπέρ της απομάκρυνσης. Συνολικά 55 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του Ρίμσεβιτς και δύο απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ κανείς δεν καταψήφισε την πρόταση.

Πριν από αυτή την ψηφοφορία των βουλευτών ωστόσο προηγήθηκε μια άλλη κίνηση «ματ» από τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας. Τα συγκεκριμένα μέλη είχαν απαγορεύσει επισήμως στον Ρίμσεβιτς να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή μάλιστα τέθηκε σε ισχύ σήμερα, κατά την συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη. Εκεί, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εκπροσωπήθηκε από τη Ζόγια Ραζμούσα, η οποία είναι η αντιπρόεδρός της.

Υπενθυμίζεται όμως ότι σύμφωνα με την νομοθεσία της Λετονίας η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και ως εκ τούτου ο πρόεδρός της δεν μπορεί να καθαιρεθεί, γεγονός που σημαίνει ότι θα αποχωρήσει από το αξίωμα μόνο αν το επιλέξει ο ίδιος.

Τι δήλωσε ο δικηγόρος του Ρίμσεβιτς

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο BNS, ο συνήγορος του Κεντρικού Τραπεζίτη Σαουλβέντις Βάρπινς  καταγγέλλει ότι «το ψήφισμα του κοινοβουλίου μπορεί να θεωρηθεί ως άσκηση πίεσης στον Ρίμσεβιτς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα χαρακτήρισε το ψήφισμα ως «ασύμβατο με το κράτος δικαίου» κάνοντας λόγο για «προεκλογικό λαϊκισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading