ΗΠΑ: «Στοχευμένη επιβολή των δασμών» επιδιώκει ο Πολ Ράιαν

Μισή ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για την επιβολή νέων δασμών στο αλουμίνιο και τον χάλυβα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν βρισκόταν στις εγκαταστάσεις εταιρίας (Home Depot) στην Ατλάντα, δηλώνοντας στους εργαζόμενους ότι γίνονταν προσπάθειες προκειμένου ο αμερικανός πρόεδρος να περιορίσει το πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου, μεταδίδει το CNN.

“Εργαζόμαστε γι’ αυτό”, απάντησε ο Ράιαν σε ερώτηση σχετικά με τι θα μπορούσε να κάνει το Κογκρέσο, προκειμένου να πείσει τον Τραμπ για μία πιο στοχευμένη προσέγγιση στο θέμα των δασμών. “Εργαζόμαστε τώρα γι’ αυτό,” απάντησε.

“Διαφωνώ με αυτή την ενέργεια”

Λίγο αργότερα, ο Τραμπ ανακοίνωσε το σχέδιο του προκαλώντας την αντίδραση του Ράιαν: “Διαφωνώ με αυτή την ενέργεια και φοβάμαι για τις ακούσιες συνέπειές της. Είμαι ευχαριστημένος που ο πρόεδρος άκουσε αυτούς που μοιράζονται τις ανησυχίες μου και συμπεριέλαβε μία εξαίρεση για μερικούς συμμάχους της Αμερικής. Ωστόσο, έπρεπε να προχωρήσει περισσότερο”.

Διαμαρτυρίες και διαφωνίες Ρεπουμπλικανών

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο συζητούσαν την εμπορική πολιτική του προέδρου Τραμπ, ενώ επιτέθηκαν ονομαστικά στους υποστηρικτές του εμπορικού προστατευτισμού στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Παράλληλα, άσκησαν δημόσια κριτική για την αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο, του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου και υπέρμαχου του ελεύθερου εμπορίου, Γκάρι Κον, ο οποίος και λειτουργούσε ως σύνδεσμός τους με τον πρόεδρο Τραμπ.

Μετά τη συμπλήρωση ενός και πλέον χρόνου από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, που χαρακτηρίστηκε από την απρόβλεπτη ρητορική του και τις φραστικές επιθέσεις μέσω αναρτήσεων στο Twitter, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο που εκφράζουν όλες τις ιδεολογικές αποχρώσεις του κόμματος, δεν ασκούν κριτική στον Τραμπ μόνο στις ιδιωτικές τους συζητήσεις. Το κάνουν δημόσια. “ Όλοι προσπαθούν να προσεγγίσουν κάποιον που μπορεί να έχει επιρροή. Εάν είστε σύμμαχοί μας ή εμπορικοί εταίροι μας, πρέπει να ενεργοποιηθείτε τώρα”, δήλωσε στο CNN ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, λίγο πριν από την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για τους δασμούς, περιγράφοντας το πολιτικό κλίμα.

Εξαγριώνει ο εμπορικός “πόλεμος” Τραμπ

Υπήρξαν διαφορές μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων για την πολιτική στο φορολογικό νομοσχέδιο και στο νομοσχέδιο για την υγεία. Αλλά οι τελευταίες ενέργειες του Τραμπ σχετικά με το εμπόριο, τους έχουν εξαγριώσει πραγματικά. “Θέτοντας το απλά, πρόκειται για μία αύξηση της φορολογίας στους Αμερικανούς βιομηχάνους, στους εργαζόμενους και στους καταναλωτές. Η επιβολή τόσο υψηλών δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο αλουμίνιο είναι παραπλανητική. Υποβαθμίζει τα πλεονεκτήματα του νέου φορολογικού νόμου και είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση του στόχου μας για την προώθηση πολιτικών που προωθούν την ανάπτυξη του εμπορίου, διατηρώντας την Αμερική ανταγωνιστική στην παγκόσμια οικονομία του 21ου αιώνα”, τόνισε ο γερουσιαστής Όριν Χατς που προεδρεύει στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας.

“Παιχνίδια” επιρροής

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο εργάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες για να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο ν’ αλλάξει γνώμη ή τουλάχιστον να μετριάσει το εύρος εφαρμογής των νέων δασμών εισαγωγής στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, σύμφωνα με στελέχη τους. Τα μέλη του κόμματος στο Κογκρέσο, από τον Ράιν και τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ μέχρι και πιο χαμηλόβαθμα στελέχη που δήλωναν υπεροπτικά ότι διατηρούσαν καλές σχέσεις με τον Λευκό Οίκο, προσπάθησαν ν’ ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε να περιοριστεί και να αναδιαμορφωθεί αυτό που αρχικά φαινόταν ως μία δράση επιβολής δασμών σε ένα ευρύ πλαίσιο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν συγκεχυμένα, με μερικούς να διεκδικούν μικρές νίκες στη δομή της ανακοίνωσης για την εφαρμογή του μέτρου. “Κοιτάξτε, είναι καλύτερο από αυτό που ήταν αρχικά. Διορθώνει αυτό, μία κακή πολιτική; Όχι. Αλλά υπάρχει ένα άνοιγμα”, δήλωσε στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων.

“Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι βλακώδεις”

“Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι παράλογοι. Οι μικρότεροι εμπορικοί πόλεμοι, είναι λιγότερο καταστροφικοί. Στο σύνολό τους, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι βλακώδεις. Οι Αμερικανοί έχασαν σε κάθε εμπορικό πόλεμο. Οι καταναλωτές κερδίζουν όταν υπάρχει περισσότερο εμπόριο εκατέρωθεν μιας εμπορικής σχέσης”, τόνισε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπεν Σέις από τη Νεμπράσκα, πριν ανακοινωθεί το μέτρο.

Τόσο ο Ράιαν, όσο κι ο Μακόνελ μίλησαν με συμμάχους των ΗΠΑ που ανησυχούν για τις εξελίξεις, σύμφωνα με πηγές. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνομίλησε μαζί τους τηλεφωνικά πριν από ανακοινωθούν τα μέτρα.

Ράιαν κατά Τραμπ

Για αρκετές εβδομάδες, ο Ράιαν προσπαθούσε πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο ν’ αποφύγει μία ευρεία εφαρμογή των δασμών. Ο ίδιος άσκησε πιέσεις για το θέμα κατά την συνάντηση που είχαν οι δύο τους στη Φλόριντα (Mar-a-Lago) τον Φεβρουάριο. Η συνάντηση είχε επικεντρωθεί στη μετανάστευση και στο τραγικό περιστατικό της επίθεσης στο σχολείο του Πάρκλαντ.

Παρά το γεγονός ότι ο Ράιαν και οι συνεργάτες του μιλούν συχνά με τον πρόεδρο Τραμπ, συμμετέχουν και στη διαμόρφωση της ατζέντας συζητήσεων που έρχεται συχνά σε αντίθεση με τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου. Κατά την τελευταία εβδομάδα, ο Ράιαν συνεργάστηκε με τον Τραμπ, προς την κατεύθυνση των εναλλακτικών λύσεων στην υπόθεση των δασμών, αλλά και για την υιοθέτηση μιας πιο στοχευμένης προσέγγισης, με ευρείες εξαιρέσεις εφαρμογής.

Οι κινήσεις Ράιαν

Ο Ράιαν συνεργάστηκε και με τον Κέβιν Μπρέιντι που προεδρεύει της επιτροπής κατάρτισης φορολογικών νόμων (Ways and Means Committee) και θεωρείται οικείος για τον πρόεδρο Τραμπ. Ο Μπρέιντι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε το 2017. Η αναφερόμενη επιτροπή έχει αρμοδιότητα σε θέματα εμπορίου, ενώ ο Μπρέιντι άσκησε την επιρροή του για την πραγματοποίηση συναντήσεων στον Λευκό Οίκο, αλλά και για την υπογραφή επιστολής από 107 Ρεπουμπλικάνους, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην επιστολή εκφράστηκαν οι ανησυχίες τους για την εφαρμογή της πρότασης. Καθώς αρκετές προσπάθειες του, να συναντηθεί ή να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ δεν είχαν αποτέλεσμα, ο ίδιος, μίλησε τηλεφωνικά μαζί του το βράδυ της Τετάρτης, προωθώντας την εφαρμογή του μέτρου.

Πιέσεις στον Λευκό Οίκο

Σε όλη τη διαδικασία, ο Ράιαν λειτούργησε ως σημείο αναφοράς για τα μέλη του Κογκρέσου, τις εταιρίες, τις ομάδες δράσης εκτός του Κογκρέσου ή ακόμη κι αξιωματούχων της κυβέρνησης που αναζητούσαν τρόπους προκειμένου ν’ ασκηθούν πιέσεις στον Λευκό Οίκο, κατά των προτιμήσεων που εξέφρασε ο Τραμπ για το θέμα των δασμών και τη λογική της επιβολής τους.

Σύμφωνα με μία πηγή, ο Ράιαν διατηρούσε επικοινωνία με τον Κον, ενώ συνομίλησε και με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Τα σχέδια του Ράιαν και οι ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σχεδιάζει να συνεχίσει την άσκηση της πίεσης στον Λευκό Οίκο προς την κατεύθυνση μιας περισσότερο στοχευμένης εφαρμογής των δασμών, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πηγή του Κογκρέσου.

Η κινητοποίηση του Ράιν σχετίζεται άμεσα με τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά και με την ενδεχόμενη αποδυνάμωση των θετικών στοιχείων του νέου φορολογικού νόμου για τη μεσαία τάξη. Οι ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι θέλουν να αξιοποιήσουν την αλλαγή του φορολογικού κώδικα στις ΗΠΑ, που έγινε έπειτα από δεκαετίες, ενώ η επιβολή των δασμών από τον Τραμπ τους δημιουργεί πρόβλημα.

 

Πηγή: CNN

Loading