Ενώπιον του δικαστηρίου ο μακελάρης της Φλόριντα

Ο 19χρονος, Νίκολας Κρουζ αναμένεται να τεθεί ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου του Μπρόουαντ Κάντι προκειμένου να απολογηθεί για την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε πριν από δύο εβδομάδες στο γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas στη Φλόριντα, σκορπώντας τον θάνατο σε 17 ανθρώπους.

Οι 14 μαθητές και οι τρεις εκπαιδευτικοί που σκοτώθηκαν, πυροβολήθηκαν με ημιαυτόματο όπλο τύπου AR-15, το οποίο οι αρχές λένε ότι αγοράστηκε νόμιμα πέρσι από τον κατηγορούμενο.

Το περιστατικό αυτό πάντως, προκάλεσε και πολιτικό πόλεμο στις ΗΠΑ ανάμεσα στους πολιτικούς που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην οπλοκατοχή  και τους Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους, με αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος στην πώληση των όπλων και ζητούν αλλαγή στην υπάρχουσα νομοθεσία περί αγοράς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε με σθένος τον νόμο που ισχύει μέχρι σήμερα για τα όπλα, παρά το γεγονός ότι πιέστηκε αρκετά, χωρίς ωστόσο να αποξενώσει τους πολιτικούς τους κόμματός του που αντιτίθενται στους περιορισμούς οι οποίοι αφορούν την πώληση πυροβόλων όπλων.

Επί της ουσίας, ο Τραμπ αγκάλιασε την έκκληση για την προστασία των σχολείων με την οπλοφορία των δασκάλων, αν και ενίσχυσε την άποψη ότι στους μελλοντικούς αγοραστές θα πρέπει να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος του ιστορικού τους.

Αντίθετα δεν έκανε καμιά αναφορά στην ιδέα που είχε εγκωμιάσει την περασμένη εβδομάδα, για αύξηση του νόμιμου ελάχιστου ορίου ηλικίας για την αγορά όπλου στα 21.

“Οι δάσκαλοι δεν θέλουν να εκπαιδευτούν στα πιστόλια”

Την ίδια στιγμή, ο δημοκράτης κυβερνήτης της Ουάσιγκτον, Τζέι Ινσάλ τόνισε ότι δεν θέλει στην πολιτεία του οι δάσκαλοι να φέρουν όπλα.

«Έχω ακούσει τους δασκάλους της πρώτης τάξης που δεν θέλουν να εκπαιδευτούν στα πιστόλια» είπε ο Ινσάλ. Και πρόσθεσε: «Ας πάρουμε αυτό ακριβώς ως δεδομένο για να προχωρήσουμε».

Πηγή: Reuters

Loading