Ενεργό στρατιωτικά ρόλο θέλει να αναλάβει η Γερμανία διεθνώς

Την πρόθεση της Γερμανίας να αναλάβει στρατιωτικά έναν πιο ενεργό ρόλο συμμετέχοντας περισσότερο σε θέματα που αφορούν τις εξοπλιστικές δαπάνες αλλά και της συνεισφοράς στα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η κυρία φον ντερ Λάιεν, κάλεσε παράλληλα τις ΗΠΑ να παραμείνουν προσηλωμένες στις πολυμερείς συνεργασίες ενώ εξέφρασε την προτίμησή της η ΕΕ να λαμβάνει αποφάσεις για την εξωτερική της πολιτική βάσει της πλειοψηφίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ευρώπη θα πρέπει να προωθήσει την κατά πλειοψηφία λήψη αποφάσεων για την εξωτερική της πολιτική. Υποστήριξε στο πλαίσιο αυτό πως θα πρέπει κάτι τέτοιο να συμβεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή.  Όσον αναφορά μάλιστα τις χώρες που δεν επιθυμούν μια τέτοια ενέργεια ανέφερε πως «εκείνοι που θέλουν, θα πρέπει να είναι σε θέση να προχωρήσουν χωρίς να εμποδίζονται από μεμονωμένες χώρες».

Ακόμα όμως, δεν παρέλειψε να αναφέρει τους φόβους της αναφορικά με την μείωση δαπανών κάποιων εταίρων στα κεφάλαια της διπλωματίας, της αναπτυξιακής συνεργασίας και των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενη σε πρόσφατες αποφάσεις της Ουάσιγκτον προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υπουργός Άμυνας η οποία φημολογείται ότι θα παραμείνει στο πόστο της μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Γερμανία, επισήμανε ότι η δέσμευση για αύξηση των επενδύσεων στην Άμυνα περιλαμβάνεται και στην προγραμματική συμφωνία των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων, όπως και η βούληση για στενότερη συνεργασία με τη Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading