«Εμφύλιος πόλεμος» στη συγκυβέρνηση της Αυστρίας για το Κόσοβο

Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει εντός στην αυστριακή συγκυβέρνηση, μετά τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ότι «το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας».

Από μεριάς του, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, αντιτίθεται στις τοποθετήσεις του Στράχε λέγοντας μάλιστα πως «η Αυστρία έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο και σε αυτό δεν αλλάζει τίποτε». Παρόλα αυτά όπως είπε, «ο Στράχε, έχει στο μεταξύ αποσαφηνίσει ποια είναι η αυστριακή γραμμή και ότι ο ίδιος την εκπροσωπεί κατά εκατό τοις εκατό». Οι δηλώσεις όμως του αντικαγκελάριου δημιούργησαν μια ένταση στο εσωτερικό του κόμματος του Κούρτς.

Από την άλλη, οι δηλώσεις του Στράχε, φαίνεται πως του δημιούργησαν έντονο πρόβλημα καθώς έχει δεχθεί αρνητική κριτική, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος λόγω της μεροληπτικής στάσης που κρατά έναντι στο ζήτημα, αποδυναμώνει την διαμεσολαβητική στάση της Αυστρίας.

Ο Στράχε από πλευράς του, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς αυτούς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον καγκελάριο, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί μεροληψία η διατύπωση της πραγματικότητας, καθώς η σερβική άποψη είναι διαφορετική, όπως επίσης είναι γεγονός ότι, για παράδειγμα, πέντε χώρες-μέλη της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Σε συνέντευξή του όμως την περασμένη Δευτέρα στο Βελιγράδι ο ίδιος υποστήριξε την ίδια θέση που είχε υποστηρίξει στην σερβική εφημερίδα  Politika, και η οποία είχε διαψευσθεί από εκπρόσωπό του.

«Η αυστριακή κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αυτό είναι αλήθεια και πραγματικότητα, όπως όμως αλήθεια και πραγματικότητα είναι επίσης πως η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί το Κόσοβο ως τμήμα της Σερβίας, στο πνεύμα του Ψηφίσματος 1.244 του ΟΗΕ».

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, ως μέλος της αυστριακής κυβέρνησης έχει ως επίσημη θέση ότι επιθυμητό είναι να ακολουθηθεί ένας δρόμος με ευρωπαϊκή κατεύθυνση, και ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα πρέπει να αναζητήσουν μία ενιαία λύση, κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading