ΕΕ: Θέτουμε μόνιμα το «Κυπριακό» στις συνομιλίες μας με την Τουρκία

«Μόνιμα είναι θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών μας με την Τουρκία η επίλυση του Κυπριακού» δήλωσε ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Όπως μετέδωσε νωρίτερα το κρατικό κανάλι της Κύπρου ΡΙΚ, η εκπρόσωπος στο περιθώριο της Συνόδου στην Σόφια της Βουλγαρίας, δήλωσε πως το συγκεκριμένο ζήτημα τίθεται ανελλιπώς προς την Τουρκία.

Η Μογκερίνι από την άλλη πλευρά, ανέφερε πως «Βρυξέλλες και Άγκυρα διατηρούν κοινά στρατηγικά συμφέροντα και μοιράζονται τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή». Δεν παρέλειψε όμως να σχολιάσει και το θεμελιώδες ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία η Τουρκία συστηματικά φέρεται να καταστρατηγεί. Όπως φαίνεται λοιπόν  κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις δικές της δεσμεύσεις, αφού δεν είναι μόνο υποψήφια χώρα, αλλά και πλήρες μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη

Από την πλευρά του, ο κύριος Χριστοδουλίδης επεσήμανε τις αρνητικές προθέσεις που επέδειξε η Τουρκία μέσω την ρητορικής ή της δημιουργίας προβλημάτων με τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου.

Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ «μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει καταφέρει είτε να αποθαρρύνει εταιρείες να επιδείξουν ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των γύρων αδειοδότησης, είτε να παρεμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να συνάψει συμφωνίες για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων της με γειτονικά κράτη.[…] Αντιθέτως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading