Διάψευση του Λευκού Οίκου στον Τραμπ για τον ανταποδοτικό φόρο

Σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου, δεν έχει οριστεί κάποιο επίσημο σχέδιο για την εφαρμογή ενός «ανταποδοτικού φόρου» σε χώρες, ακόμα και συμμαχικές, που επιβάλλουν δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. Αυτό ουσιαστικά αποτελεί διάψευση των λεγομένων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε πως «Θα επιβάλλουμε έναν ανταποδοτικό φόρο και θα ακούσετε για αυτό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας».

Ο Τραμπ όμως δεν ξεκαθάρισε ποια θα ήταν η διάρθρωση αυτού του φόρου ή αν εννοούσε ότι οι δασμοί θα αυξηθούν για να εξισωθούν με αυτούς που επιβάλλουν οι υπόλοιπες χώρες.

Ανησυχία στην Γερμανία

Από την άλλη μεριά, έντονη ανησυχία έχει εκφράσει η γερμανική ένωση βιομηχανικών BDI, αναφορικά με το θέμα επιβολής ανταποδοτικού φόρου.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της BDI Ντίτερ Κεμπφ σημείωσε πως «Αν οι ΗΠΑ θέσουν τελωνειακούς φραγμούς, αυτό θα οδηγούσε σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση. Αντί να σκεφτόμαστε την επιβολή ποινών και νέων εμπορικών φραγμών, θα έπρεπε να επεκτείνουμε περαιτέρω το διατλαντικό εμπόριο και τις επενδυτικές σχέσεις μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδίας εμπορίου BGA, Χόλγκερ Μπίνγκμαν ανέφερε πως η επιβολή του φόρου αυτού από τις ΗΠΑ είναι σαν να παίζει με την φωτιά. «Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα ήταν σαν να παίζουν με τη φωτιά, επειδή αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για την αυθαίρετη αντιμετώπιση των αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών από τις άλλες χώρες».[…] Αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον των αμερικανικών εταιρειών». Αντιθέτως, πρότεινε ότι αντί για την επιβολή μονομερών μέτρων η κυβέρνηση Τραμπ θα ήταν προτιμότερο να επιδιώξει μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, είναι η σημαντικότερη αγορά για τα γερμανικά προϊόντα, μετά τις άλλες χώρες της ΕΕ, και ο τέταρτος μεγαλύτερος εταίρος της όσον αφορά τις εισαγωγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading