Δίκη Cumhuriyet: Ο εισαγγελέας ζήτησε 7,5 με 15 χρόνια φυλάκισης

Σκληρή είναι η στάση του Εισαγγελέα στην εκδίκαση της υπόθεσης που αφορούν τις κατηγορίες εναντίον της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet. Συγκεκριμένα, τόσο η ίδια η εφημερίδα όσο και το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu μεταδίδουν ότι ο Εισαγγελέας πρότεινε  να επιβληθούν ποινές κάθειρξης από 7,5  έως 15 χρόνια σε 13 συνεργάτες της εφημερίδας.

Η Cumhuriyet  κατηγορείται στην γείτονα για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, και η εκδίκαση της υπόθεσης πραγματοποιείται στη πόλη Σηλυβρία η οποία βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα κατηγορούνται ο ερευνητής δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, ο διευθυντής της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντσού, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ακίν Αταλάι, ο χρονογράφος Καντρί Γκιουρσέλ και ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ, σύμφωνα με τη Cumhuriyet.

Ακόμα η εφημερίδα προσθέτει ότι άλλοι τέσσερις συνεργάτης της δικάζονται στη δίκη αυτή. Ωστόσο στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζονται οι ποινές που ζητήθηκαν γι’ αυτούς.

Γιατί κατηγορούνται oι συλληφθέντες

Οι προαναφερθέντες κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι παρείχαν βοήθεια σε τρεις οργανώσεις που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από την Τουρκία. Αυτές είναι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C και το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι αρχές κατηγορούν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Από την πλευρά της, η Cumhuriyet, η οποία αντιπολιτεύεται τον Ερντογάν, απορρίπτει συνολικά τις κατηγορίες αυτές εκτιμώντας πως η εξουσία προσπαθεί να φιμώσει ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα όργανα του Τύπου στην Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή μόνο ο Αλτάι είναι ακόμη προφυλακισμένος. Ήδη βρίσκεται περισσότερες από 500 ημέρες στη φυλακή, ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε σήμερα να παραμείνει προφυλακισμένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading