Γιούνκερ προς Δυτικά Βαλκάνια: «Προχωρήστε στις μεταρρυθμίσεις»

Σαφείς έκανε τις προθέσεις και τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ηγεσίες των χωρών που αποτελούν τα Δυτικά Βαλκάνια ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η μελλοντική ένταξή σας στο μπλοκ είναι στο χέρι σας να την εξασφαλίσετε, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο σημαντικές από τα χρονοδιαγράμματα».

Ο Γίνουκερ ολοκληρώνοντας την πρώτη του περιοδεία στην περιοχή με την ιδιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και μετά την συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των χωρών αυτών (Σερβία, πΓΔΜ, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη) , δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Σόφια ότι «Η ένταξη δεν είναι ένα όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που πρόκειται να έρθει».

«Περισσότερη σημασία πρέπει να δοθεί στην ουσία παρά στο ημερολόγιο»

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υποστηρίξουν το στόχο του 2025 της ΕΕ, πιθανώς την ημερομηνία ένταξης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, σε μια σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Σόφια.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να επιστήσει στους ηγέτες ότι οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να πατάξουν τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα και να τερματίσουν όλες τις διμερείς εδαφικές συγκρούσεις, ώστε να μπορούν να προσχωρήσουν στο μπλοκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading