Γερμανία: Εκτός κυβερνητικής θέσης ο Σουλτς- Τα αίτια της απόφασης

Στην απόφαση τελικά να μην αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο και συζητούνταν ότι θα αναλάβει, οδηγήθηκε ο Μάρτιν Σουλτς. Και αυτό, γιατί όπως ο ίδιος αναφέρει υπάρχει ο φόβος διάσπασης της εσωτερική συνοχής του κόμματος του SPD, η βάση του οποίου είναι πιθανό να καταψηφίσει την συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο ηγέτης σου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, είχε δηλώσει την πρόθεσή του να αφήσει το αξίωμα του στο κόμμα προκειμένου να αναλάβει τη θέσει του υπουργού Εξωτερικών, σενάριο το οποίο εν τέλει εγκατέλειψε. Το γεγονός  αυτό απογοήτευσε τον προηγούμενο επικεφαλής του SPD και νυν υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφασή του αυτή «ασέβεια» προς το έργο του και αθέτηση υποσχέσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι του είχε εγγυηθεί την παραμονή στο υπουργείο.

Ολόκληρη η δήλωση του Σουλτς:

«Η από εμένα από κοινού με την ηγεσία του SPD διαπραγματευθείσα προγραμματική συμφωνία ξεχωρίζει για το γεγονός ότι μπορεί να βελτιώσει σε πολλούς τομείς τη ζωή των ανθρώπων. Πάντα τόνιζα ότι – εάν μπαίναμε σε έναν συνασπισμό – θα το κάναμε μόνο εφόσον μπορούσαμε να βρούμε στην προγραμματική συμφωνία τα σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα για βελτιώσεις στην παιδεία, την περίθαλψη, τις συντάξεις, την εργασία και την φορολογία. Είμαι περήφανος που μπορώ να πω ότι αυτό συνέβη. Ειδικά η νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Ακόμη περισσότερο, είναι για μένα υψίστης σημασίας τα μέλη του SPD να υπερψηφίσουν την συμφωνία επειδή θα έχουν και αυτά πειστεί από το περιεχόμενό της, όπως εγώ. Λόγω της συζήτησης γύρω από το πρόσωπό μου βλέπω να κινδυνεύει η επιτυχία της ψηφοφορίας. Για αυτό δηλώνω την παραίτησή μου από την πρόθεση να μπω στην κυβέρνηση και ελπίζω ταυτόχρονα ότι έτσι τελειώνει η συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα εντός του SPD. Όλοι μας κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το ότι οι προσωπικές μου φιλοδοξίες πρέπει να μένουν πίσω από το συμφέρον του κόμματος».

Loading