Βρετανός βουλευτής κατά του Ασάνζ- Είναι ένα «άθλιο σκουλίκι»

Σε μερικές αρκετά εμπρηστικές δηλώσεις προέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Άλαν Ντάνγκαν εναντίον του ιδρυτή της γνωστής ιστοσελίδας των Wilileaks Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Ντάνγκαν τον χαρακτήρισε «άθλιο σκουλίκι» καλώντας τον ταυτόχρονα να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο Ασάνζ ζει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ από τον Ιούνιο του 2012, όταν εισήλθε στο κτίριο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα, τις οποίες είχε αρνηθεί.

Η σουηδική Δικαιοσύνη έβαλε μεν την συγκεκριμένη υπόθεση στο αρχείο, ωστόσο η βρετανική αστυνομία από την πλευρά της έχει διαμηνύσει ότι θα συλλάβει τον Ασάνζ αν επιχειρήσει να εξέλθει από την πρεσβεία επειδή είχε το 2012 είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, τους οποίους παραβίασε όταν ζήτησε άσυλο.

Τι δήλωσε ο Ντάνκαν

Όπως μεταδίδει το γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ο βουλευτής της Βρετανίας Άλαν Ντάνκαν σε σχετική ομιλία του στη βουλή των Κοινοτήτων δήλωσε για τον Ασάνζ  ότι «Είναι πολύ λυπηρό που ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού.[…] Ήρθε ο καιρός αυτό το άθλιο σκουλήκι να βγει από την πρεσβεία και να παραδοθεί στη βρετανική δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του, ο Ασάνζ υποστηρίζει ότι οι λόγοι για τους οποίους κατηγορείται στην πραγματικότητα σχετίζονται με την ίδρυση των WikiLeaks καθώς μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας είχε φέρει στο φως απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ, όπου και πιστεύει ο ίδιος ότι θα εκδοθεί εάν συλληφθεί.

Ο ιδρυτής των Wikileaks είχε κατηγορηθεί από έναν Βρετανό δικαστή ότι ο ίδιος «πρόκειται για έναν άνθρωπο που θέλει να επιβάλλει τους δικούς του όρους στη δικαιοσύνη». Η βρετανική αστυνομία διέκοψε από τον Οκτώβριο του 2015 τη μόνιμη φρούρηση της πρεσβείας του Ισημερινού, σημειώνοντας όμως ότι ο Ασάνζ θα συλληφθεί αν επιχειρήσει να βγει έξω. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως εκείνη την εποχή οι αρχές είχαν δαπανήσει περίπου 12,6 εκατομμύρια λίρες στις επιχειρήσεις παρακολούθησης της πρεσβείας προκειμένου να συλλάβουν τον Ασάνζ αν έβγαινε από το κτίριο.

Loading