Βιέννη: Βρίστε ελεύθερα τους πολιτικούς αλλά αιτιολογήστε το! (vd)

Την άδειά του για βωμολοχίες προς τους πολιτικούς της χώρας έδωσε το Εφετείο της Βιέννης. Βάσει λοιπόν της νέας του απόφασης επιτρέπεται ελεύθερα το να πει κάποιος «άντε γ*****υ» σε οποιονδήποτε πολιτικό, ακόμα και αν πρόκειται για τον καγκελάριο της χώρας.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε στο πλαίσιο δικαστικής διαμάχης την οποία είχε ξεκινήσει ο ηγέτης της ακροδεξιάς και ταυτόχρονα αντικαγκελάριος Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε, εναντίον ενός αριστερού κινήματος ονόματι Linkswende jetzt (μτφ. Αριστερή στροφή τώρα) κατηγορώντας το για εξύβριση.

Η «εξύβριση» όπως ισχυρίζεται ο Στράχε, είχε διατυπωθεί φραστικά κατά την διάρκεια διαδήλωσης από το συγκεκριμένο κίνημα.

Από την πλευρά του τα μέλη του Linkswende jetzt, έκαναν λόγο για «νίκη της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου» ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι από δω και στο εξής σε κάθε πολιτική τους ομιλία θα αναφέρεται η φράση «λέω άντε γ…σου στον Στράχε, γιατί…».

Η απόφαση του Εφετείου

Το Εφετείο από πλευράς του επικύρωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Οι δικαστές υποστήριξαν ότι «η απόρριψη ενός πολιτικού μπορεί να εκφραστεί με προκλητικό και σοκαριστικό τρόπο και αυτό αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της ελευθερίας έκφρασης».

Μάλιστα βίντεο με την επίμαχη φράση, συνοδευόμενη με απρεπή χειρονομία από τον περασμένο Οκτώβριο αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Loading