Αφγανιστάν: Σε εξέλιξη επίθεση σε ΜΚΟ, με τουλάχιστον 11 τραυματίες (vd)

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί στο Αφγανιστάν, επίθεση στην έδρα της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Save the Children». Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 11 άτομα.

Το σκηνικό του τρόμου

Η επίθεση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί, τοπική ώρα (6:30 ώρα Ελλάδας), όταν εξεράγη παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται η ΜΚΟ, στην Τζαλαλαμπάντ.

Ακολούθησε η εισβολή ενόπλων στο κτίριο, όπου λίγο αργότερα έσπευσαν και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Έκτοτε, είναι σε εξέλιξη συγκρούσεις με τους τρομοκράτες.

Το συγκλονιστικό μήνυμα στο κίνητο

Πάνω από μία ώρα μετά την έναρξη της επίθεσης, ένας εγκλωβισμένος στο κτίριο εργαζόμενος έστειλε μήνυμα σε έναν φίλο του μέσω της εφαρμογής WhatsApp, γράφοντας: «Είμαι ζωντανός, προσευχηθείτε για εμένα: ακούω τουλάχιστον δύο δράστες στο δεύτερο όροφο, μας ψάχνουν. Καλέστε τις δυνάμεις ασφαλείας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ, Αταουλάχ Χογιάνι, «ένα αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε βομβιστής αυτοκτονίας εξερράγη μπροστά από την είσοδο του συγκροτήματος της Save the Children. Στη συνέχεια, μια ομάδα ανδρών εισήλθε στο κτίριο. Μέχρι στιγμής, 11 τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία».

Κρατούν αποστάσεις οι Ταλιμπάν

Για την ώρα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν μέσω Twitter ότι δεν είναι εκείνοι. «Οι μουτζαχεντίν μας δεν εμπλέκονται στην επίθεση της Τζαλαλαμπάντ», τόνισε ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

«Άκουσα μια τεράστια έκρηξη, έμοιαζε με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Καλυφθήκαμε και είδα έναν άνδρα που κρατούσε έναν εκτοξευτήρα ρουκετών να πυροβολεί εναντίον της κεντρικής πόρτας για να εισέλθει στο κτίριο», δήλωσε ένας από τους τραυματίες, που διασώθηκε αφού πήδηξε από ένα παράθυρο.

Έξω από το κτίριο της ΜΚΟ υπάρχον δύο οχήματα που έχουν πυρποληθεί. Ένα εξ αυτών ανήκει στη Save the Children. Η εν λόγω οργάνωση έχει παρουσία στο Αφγανιστάν από το 1976. Στην Καμπούλ βοηθά κυρίως τα παιδιά που εργάζονται στο δρόμο, ενώ διαθέτει δίκτυο σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading