«Μεθάτε ελεύθερα» λένε οι Ρώσοι δικαστές στους συναδέλφους τους

Δικαίωμα να οδηγούν ακόμα και μεθυσμένοι διαπράττοντας οποιαδήποτε από τις τροχαίες παράβασεις χωρίς να συλληφθούν, έχουν πλέον οι δικαστικοί στη Ρωσία με νέα τροποποίηση του ΚΟΚ που τέθηκε σε ισχύ ήδη από σήμερα.

Ο νέος αυτός κώδικας απαγορεύει στους αστυνομικούς της τροχαίας να αφαιρούν το δίπλωμα οδήγησης των δικαστικών, να τους υποβάλουν σε αλκοτέστ ή ακόμη και να τους κάνουν παρατήρηση.

Το μόνο δικαίωμα που έχουν οι Ρώσοι αστυνομικοί, οι οποίοι θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο, είναι να συντάξουν μία έκθεση και να την υποβάλλουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το καθεστώς αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για τους εισαγγελείς. Στόχος ήταν “να εμποδιστεί η αστυνομία από το να ασκεί πιέσεις στους εισαγγελείς”, όπως υποστήριζε η Γενική Εισαγγελία, πρωτοβουλία της οποίας υπήρξε αυτό το νέο μέτρο.

Τι ισχύει για άλλους παραβάτες πέραν των δικαστικών

Από την άλλη, ο νόμος για όσους οδηγούν μεθυσμένοι έγινε πρόσφατα πιο σκληρός στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί που προκαλούν θανατηφόρα δυστυχήματα ενώ έχουν πιει αλκοόλ μπορεί να τιμωρηθούν τουλάχιστον με φυλάκιση δύο ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 20.000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα στη Ρωσία.

Loading