Καταλονία: Απορρίφθηκε το αίτημα άδειας του μοναδικού υποψηφίου

Μπλόκο έθεσε η ισπανική Δικαιοσύνη στην εκλογή του Ζόρντι Σάντες στο αξίωμα του προέδρου της Καταλανίας καθώς απέρριψε το αίτημα άδειας. Ο Ζάντες είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της Καταλανίας, έπειτα από την άρνηση του αυτοεξόριστου Πουτζντεμόν.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση κατά την οποία αναμένονταν να εκλεγεί ο Ζάντες πρόεδρος της Καταλανίας, ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, απέρριψε την αίτηση του Ζάντες για χορήγηση άδειας.

Γιατί απορρίφθηκε η αίτηση άδειας

Όπως έκρινε ο δικαστής Πάμπλο Λαρένα ο οποίος εξέτασε την υπόθεση, ο 53χρονος πολιτικός ενδέχεται να ξαναδιαπράξει το αδίκημα για το οποίο είχε κατηγορηθεί.

Τι δηλώνει η Μαδρίτη

Από την πλευρά της, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ίνιγκο Μέντεθ δε Βίγκο περιορίστηκε να δηλώσει ότι σέβεται τις αποφάσεις των δικαστών και επανέλαβε ότι «κάποιος που έχει τεθεί υπό προσωρινή κράτηση δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της Καταλανίας». Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τους αυτονομιστές, που έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, να βρουν κάποιον άλλο υποψήφιο, «ικανό να ασκήσει τα καθήκοντα αυτά εντός των νομίμων πλαισίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading