Ανοίγει η πόρτα της ΕΕ σε Σκόπια και Αλβανία

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Σκόπια και Αλβανία προανήγγειλε ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη – μέλη σύντομα, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε σχετικά ο Χαν, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εισόδου της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Μάλιστα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε λόγο και για σημαντικά βήματα που έκαναν οι δύο χώρες, προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα ένταξης στην ΕΕ.

«Οι πολίτες αυτών των χωρών αξίζουν αυτήν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες εφήρμοσαν στοπαρελθόν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα για ένα τέτοιο βήμα. Η Αλβανία για παράδειγμα έκανε μεγάλες προόδους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος», εξήγησε ο ίδιος.

Δε θα ασκήσει βέτο η Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να «φρενάρει» τα Σκόπια, θέτοντας βέτο στην υποψηφιότητά τους για ένταξη στην ΕΕ. Αυτό, τουλάχιστον, διαφαίνεται και από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ για ένταξη στην Περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR).

Όπως έγινε γνωστό, λοιπόν, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με επιστολή του προς τους αρμόδιους Επιτρόπους Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, και Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, γνωστοποίησε την πρόθεση της χώρας μας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου.

Στην εν λόγω Στρατηγική συμμετέχουν ήδη οι Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία & Ερζεγοβίνη. H συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων οι οποίοι αφορούν τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τη Συνδεσιμότητα (Μεταφορές και Ενέργεια), το Περιβάλλον και τον Τουρισμό.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η στρατηγική της ΕΕ για την περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου προάγει την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία στην περιφέρεια βελτιώνοντας την ελκυστικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη συνδεσιμότητά της.

Στοχεύει επίσης στην προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος καθώς και του περιβάλλοντος της ενδοχώρας και των οικοσυστημάτων. Επιπλέον, η εν λόγω στρατηγική αναμένεται να ενσωματώσει καλύτερα στην ΕΕ τόσο τις υποψήφιες όσο και τις δυνάμει υποψήφιες χώρες σε όλη την Περιφέρεια.

Loading