Ανάκτορο Φράνκο: «Πόλεμος» ανάμεσα σε τοπικές αρχές και κληρονόμους (pics)

Ένας «μίνι πόλεμος» έχει ξεσπάσει στην Ισπανία, όσον αφορά το θερινό ανάκτορο του πρώην δικτάτορα της Ισπανίας Φρανθίσκο Φράνκο. Οι κληρονόμοι του Φράνκο επιθυμούν να βάλουν «πωλητήριο» στο υπερπολυτελές θέρετρο ενώ οι τοπικές αρχές από την άλλη μάχονται για την δέσμευση του ακινήτου και την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του στον λαό της Γαλικίας.

Το συγκεκριμένο ανάκτορο ονόματι Pazo de Mieras , αποτελούσε την θερινή κατοικία του δικτάτορα της Ισπανίας Φράνκο. Είχε χτιστεί το 19ο αιώνα, ενώ είχε αγοραστεί δημοσία δαπάνη και το είχαν χαρίσει οι κάτοικοι της Α Κορούνια το 1938 στον Ισπανό δικτάτορα. Έτσι, το εν λόγω ακίνητο, με τον θάνατο του, πέρασε ιδιοκτησιακά στην κόρη του. Η ίδια όμως απεβίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο και τώρα οι κληρονόμοι του επιθυμούν να το πουλήσουν προς 8 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη οι τοπικές αρχές, δε φαίνονται καθόλου ικανοποιημένες με την ιδέα αυτή. Όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες προσπαθούν να σταματήσουν την διαδικασία αυτή ενώ εξετάζουν όλα τα μέσα προκειμένου το ανάκτορο να επιστρέψει χωρίς κανένα κόστος στο λαό της Γαλικίας.

Τι δηλώνει τοπικός δημοτικός σύμβουλος

Όπως αναφέρει ο Φρανθίσκο Μοντούτο, τοπικός δημοτικός σύμβουλος, «Για υπερβολικά πολύ καιρό, έχει υπάρξει μνημείο για τον άτιμο γιο της Γαλικίας και όχι για τα θύματά του.[…] Εδώ δεν είναι όπως στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου μπορείς να ανατρέψεις τα σύμβολα της δικτατορίας. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί ένα συμβολικό μέρος που πρέπει να αποτελέσει τρόπο μνημόνευσης εκείνων που υπέφεραν και πέθαναν υπό την καταπίεση της δικτατορίας του Φράνκο».

 

Loading