Αλλαγή ποινικού κώδικα για τις αμβλώσεις στην Κύπρο

Σε αλλαγή των προνοιών του ποινικού κώδικα για τις αμβλώσεις προχώρησε η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής. Με βάση την τροποποίηση αμβλώσεις θα επιτρέπονται έως και την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου.

Όπως τόνισαν Κύπριοι βουλευτές αυτό αποτελεί μόλις «το πρώτο βήμα για αποποινικοποίηση και δεν είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση». Εξ ου και η κατάθεση ενώπιον της Ολομέλειας μίας νέας πρότασης το προσεχές διάστημα, η οποία θα καλύπτει και άλλες παραμέτρους, όπως η υποχρεωτική συμβουλευτική, πριν τη διακοπή της κύησης, καθώς και ενημέρωση για θέματα προφύλαξης και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή του ποινικού κώδικα στο θέμα των αμβλώσεων δεν έχει σε καμία περίπτωση στόχο την αύξηση του αριθμού τους. Βάσει έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 47 χώρες που έγινε αποποινικοποίηση, όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση, αλλά μείωση των ανεπιθύμητων κυήσεων.

 

Ψήφισαν υπέρ της αλλαγής 33 βουλευτές

Πολύ μεγάλο, επί των παρόντων βουλευτών, ήταν το ποσοστό όσων ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του ποινικού κώδικα. Συγκεκριμένα από τους 47 παρόντες οι 33 ψήφισαν υπέρ, 8 μόλις κατά και 5 τήρησαν αποχή.

Τέλος όπως τόνισε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στέλλα Κυριακίδου «δεν υπάρχουν στοιχεία για τις αμβλώσεις στην Κύπρο, καθώς οι νεαρές γυναίκες προσφεύγουν στα κατεχόμενα για αμβλώσεις αλλά παράλληλα λαμβάνουν παράνομα σκευάσματα».

Loading