Αίγυπτος: Αυστηρή προειδοποίηση σε Τουρκία λόγω Κύπρου

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία έστειλε η Αίγυπτος την Τετάρτη (7/2), απαιτώντας να μην παραβιασθούν τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βάσει της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων συνόρων που υπέγραψε το 2013 με την Κύπρο, το Κάιρο διατηρεί το δικαίωμα για τη διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή για κοιτάσματα αερίου.

Οι αντιρρήσεις Τσαβούσογλου… άναψαν φωτιές

Ως γνωστόν, η ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ, το 2015, έχει προκαλέσει μια κούρσα ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο. Στη συγκεκριμένη περιοχή, εξάλλου, πιστεύεται ότι υπάροχυν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την Ευρώπη και την ενέργειά της.

Η κίνηση που… ανακατεύει την τράπουλα και ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη είναι αυτή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να προβάλλει αντιρρήσεις για τη συμφωνία του 2013, καθώς ανακοίνωσε πως η Τουρκία σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα εργασίες εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο.

Άμεση απάντηση από το Κάιρο

Η κίνηση της Τουρκίας δεν έμεινε ασχολίαστη, ούτε… αναπάντητη από την Αίγυπτο. Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Άχμεντ Αμπού Ζέιντ, λοιπόν, προειδοποίησε εναντίον κάθε προσπάθειας να αμφισβητηθεί η συμφωνία του 2013 και δήλωσε πως αυτή έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο Αμπού Ζέιντ προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να παραβιασθούν ή να μειωθούν τα δικαιώματα της Αιγύπτου σε αυτή την περιοχή», τονίζεται στη σχετική δήλωση.

Παράλληλα, αναφέρεται πως οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια «απορρίπτεται και θα αντιμετωπισθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading