«Δεν γίνεται ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων χωρίς τις ΗΠΑ»

Την άποψη πως δεν γίνεται να υπάρξει ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων χωρίς την εμπλοκή των ΗΠΑ, εξέφρασε ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Αμπντάλα ο δεύτερος, εκτίμησε ότι το θέμα της κοινής γραμμής των τριών πλευρών αποτελεί ζωτικής σημασίας για να επέλθει η ηρεμία.

«Γνωρίζουμε όλοι— και οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι θα ήταν κάτι θετικό— ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ειρηνευτική διαδικασία, ούτε ειρήνη, χωρίς οι ΗΠΑ να διαδραματίσουν έναν ρόλο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κάλεσμα ενότητας και συνεργασίας

Απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα ενότητας και συνεργασίας.  «Πιστεύω ότι πρέπει να απαλλάξουμε τους Αμερικανούς λόγω αμφιβολιών και να εργαστούμε όλοι μαζί» επισήμανε ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο του μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο, προσωπικά ο Αμπντάλα διατύπωσε στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς την «ανησυχία» του για τη μονομερή αμερικανική απόφαση, σε μια συνάντηση που είχαν στο Αμάν την 21η Ιανουαρίου.

Loading