Βραζιλία: Στα χέρια της αστυνομίας ο Λούλα

Η παράδοση του Λουίς Ινάγιο Λούλα Ντα Σίλβα στην αστυνομία αποτελεί την πρώτη είδηση στη Βραζιλία, καθώς ο πρώην πρόεδρος της χώρας παραδόθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Λούλα μετέβη στη φυλακή της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Κουριτίμπα, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου θα αρχίσει να εκτίει την ποινή 12 ετών κι ενός μήνα κάθειρξης που του είχε επιβληθεί για υπόθεση διαφθοράς.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, εμβληματική μορφή της βραζιλιάνικης αριστεράς και φαβορί των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, μετήχθη αεροπορικώς στην Κουριτίμπα μετά την παράδοσή του στην αστυνομία στο Σάο Πάολο νωρίτερα.

Οι αντίπαλοι του Λούλα τον υποδέχτηκαν με… πυροτεχνήματα

Εκατοντάδες αντίπαλοι του Λούλα, ντυμένοι στα κίτρινα και στα πράσινα -τα εθνικά χρώματα της Βραζιλίας- περίμεναν συγκεντρωμένοι μπροστά στη φυλακή. Εκτόξευσαν πυροτεχνήματα κι άρχισαν να χτυπάνε κατσαρόλες για να γιορτάσουν τη στιγμή, κραυγάζοντας συνθήματα όπως «ζήτω ο Σέρζιο Μούρου», ο δικαστής που πέρυσι καταδίκασε τον Λούλα σε πρώτο βαθμό και αυτή την εβδομάδα διέταξε να φυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος της χώρας.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Λούλα αρχικά εμποδίστηκε από υποστηρικτές του να παραδοθεί στην αστυνομία, στην έδρα του συνδικάτου όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, όπου εκτυλίχθηκαν χαοτικές σκηνές.

Στη φυλακή στην Κουριτίμπα περιμένει τον πρώην αρχηγό του Κράτους ένα κελί 15 τετραγωνικών μέτρων, εφοδιασμένο με τουαλέτα και ντους. Ο δικαστής Μούρου έχει δώσει εξάλλου εντολή, ο πρώην πρόεδρος να μην έλθει σε επαφή «με άλλους κρατούμενους», ώστε να μην διατρέξει «κανέναν κίνδυνο η ηθική ή η σωματική του ακεραιότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading