Έρχονται διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων

του Θεόδωρου Παπαδόπουλου

Θέμα ημερών είναι η άσκηση των πρώτων ποινικών διώξεων για την υπόθεση των αποκαλούμενων θαλασσοδανείων των κομμάτων, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 520 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες του politik.gr. Την ίδια ώρα που όπως προκύπτει από τις εισαγγελικές έρευνες τα κόμματα φέρονται να έλαβαν συνολικά από τον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 510 εκατ. ευρώ από το 2001 μέχρι και το 2015.

Ήδη ο ένας από τους τρεις εισαγγελείς διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος που διερευνούν ο καθένας από ένα μεγάλο τμήμα της υπόθεσης είναι έτοιμος να προχωρήσει, μέσω πορισματικής αναφοράς, στην παραγγελία άσκησης κακουργηματικών διώξεων σε βάρος των υπευθύνων στελεχών μεγάλης συστημικής τράπεζας που είχαν εγκρίνει την χορήγηση των επισφαλών και μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το σημαντικό είναι ότι, παρά το νόμο που είχε ψηφιστεί το 2013 με τον οποίο απαλλάσσονταν από το κακούργημα της απιστίας τα τραπεζικά στελέχη που είχαν εξασφαλίσει τη δανειοδότηση των κομμάτων, καθώς και τα κομματικά στελέχη που εμπλέκονται σε αυτήν, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς –μετά και από σχετικές γνωμοδοτήσεις που ζήτησαν και έλαβαν– κατέληξαν πως ο σχετικός νόμος δεν τους απαλλάσσει από το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του politik.gr οι συνολικές οφειλές των κομμάτων που έχουν εντοπίσει οι εισαγγελείς κατά την έρευνά τους ανέρχονται σε περίπου 440 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές οι οποίες φέρονται να είχαν δημιουργηθεί μέχρι και τα τέλη του 2016 δίχως να εκτιμώνται οι μη λογιστικοποιημένοι τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η ΝΔ φέρεται να είχε μέχρι τέλη του 2016 οφειλές που ανέρχονταν σε 223,3 εκατ. ευρώ οι οποίες δεν εξυπηρετούνταν, το ΠΑΣΟΚ σε 199,5 εκατ. ευρώ που επίσης δεν εξυπηρετούνταν, το ΚΚΕ 8,5 εκατ. ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ 8,2 εκατ. ευρώ. Με τη μόνη διαφορά ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αποπλήρωναν κανονικά τις οφειλές τους. Δεδομένου ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πλήρωναν τα δάνειά τους, τότε το συνολικό ποσό των οφειλών των κομμάτων ανέρχεται σε περίπου 520 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά φέρονται να είχαν χορηγηθεί από την πρώην ΑΤΕ, η οποία εξαγοράστηκε στη συνέχεια από την Τράπεζα Πειραιώς. Δεν ήταν όμως οι μοναδικές, καθώς δάνεια έδωσαν και άλλες δύο συστημικές τράπεζες, όπως και μία μη συστημική.

Τι διαπιστώθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες του politik.gr κατά την έρευνα των εισαγγελικών αρχών φέρεται να προέκυψε το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των κομμάτων που μετείχαν στη σύναψη των δανείων με τις τράπεζες, ενώ φέρεται να μην τηρήθηκαν οι κανόνες ελέγχου από τις τράπεζες. Ευθύνες όμως φέρονται να έχουν διαπιστωθεί και στον τρόπο που λειτούργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς η αντιμετώπιση της εξέλιξης των μεγεθών της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών στα πολιτικά κόμματα ήταν «χαλαρή». Επιπλέον, πλημμελή άσκηση του εποπτικού ελέγχου φέρεται να έχει εντοπιστεί και από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τις συμβάσεις ενεχυρίασης-εκχώρησης της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Η τροπολογία του 2013

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη τροπολογία του 2013 ψηφίστηκε το βράδυ της 7ης Απριλίου του 2013 όταν κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο που αφορούσε τις επενδύσεις. Με την τροπολογία ουσιαστικά απαλλάσσονταν όλοι οι εμπλεκόμενοι για τη δανειοδότηση των κομμάτων, όπως είχε προκύψει από την τότε έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Μουζακίτη. Η κατάθεση της τροπολογίας είχε προκαλέσει μάλιστα πολιτικό σεισμό την περίοδο εκείνη, με το ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση να επιτίθεται στην συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Το 2016 όμως η υπόθεση άνοιξε και πάλι. Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των Τραπεζών σε κόμματα αλλά και ΜΜΕ ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης. Το 2017 εξεδόθη μάλιστα και σχετικό πόρισμα, το οποίο διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να εξεταστεί η πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων ή άλλων στελεχών.

Loading