Οι ΗΠΑ στα Βαλκάνια, τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ;

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στα Βαλκάνια και πρωταρχικός τους σκοπός είναι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ! Οσο για το όνομα; Δεν χωράνε… συναισθηματισμοί για τον Τραμπ! Ιστορία οι Αμερικάνοι ξέρουν, αλλά η ανάσχεση της Ρωσίας τους… σπρώχνει σε άμεση λύση!

«O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται στο ζήτημα της ονομασίας ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ, που επιδιώκουν την ένταξη της πΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με την προσδοκία ότι αυτή θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των ταραγμένων Βαλκανίων» αναφέρει η έγκυρη εφημερίδα Sudwest Presse και ουσιαστικά κρύβει την αλήθεια για την έντονη κινητικότητα που υπάρχει τον τελευταίο μήνα!

«Αθήνα και Σκόπια έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας το 2018» τονίζει ο βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Γι, καλώντας Ελλάδα και ΠΓΔΜ να διαπραγματευτούν «με καλή πίστη» και με τη διαμεσολάβηση του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών!

Αποτέλεσμα εικόνας για fyrom

Αλήθεια πόσο ενδιαφέρονται οι Αμερικάνοι για το όνομα; Ξέρουν καλά την αρχαία ιστορία; Σίγουροι έχουν διαβάσει πολύ, δεν λες πως δεν είναι έξυπνοι, ενώ στις στρατιωτικές τους ακαδημίες διδάσκουν και μάχες των Αρχαίων Ελλήνων! Ωστόσο, δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για το όνομα των Σκοπίων, καίγονται μόνο για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι ΗΠΑ πιέζουν για την εξεύρεση λύσης, χωρίς να τους αγγίζουν οι αντιδράσεις του ελληνικού λαού που στη συντριπτική του πλειοψηφία δεν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» σε καμία μορφή στην ονομασία του γειτονικού κρατιδίου!

Οι Αμερικανοί είναι προφανές ότι έχουν θέσει το θέμα ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές τους στα Βαλκάνια, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ως ανάχωμα στην επέκταση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια. Αλλωστε, ο ίδιος ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μακμάστερ, έχει τονίσει ότι η περιοχή των Βαλκανίων αποτελεί «υψηλή προτεραιότητα για τις ΗΠΑ». Στόχος της πολιτικής του Τραμπ είναι η δυναμική επιστροφή της χώρας του στα Βαλκάνια.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χόιτ Γι

Χόιτ Γι, ο άνθρωπος – κλειδί!

Αλήθεια ποιος είναι ο Χόιτ Γι, ο άνθρωπος των… ειδικών αποστολών; Είναι, από το 2013, βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχει περάσει από την Κροατία, από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην Καμπούλ και στην Ποντγκόριτσα, ενώ ήταν πρωταγωνιστής στην έξοδο του Νίκολα Γκρούεφσκι από την πολιτική σκηνή των Σκοπίων και στην έλευση μιας κυβέρνησης συνεργασίας!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από τον περασμένο Νοέμβριο, η δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» είχε σταθεί στην ανάγκη μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα Βαλκάνια ενάντια στην επέκταση της ρωσικής επιρροής. Οι Αμερικάνοι έχουν βρει σύμμαχο στα πρόσωπα των Ζάεφ και Ντιμιτρόφ με τους τελευταίους να εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιλύσουν το θέμα της ονομασίας μέσα στο 2018. Αλλωστε, οι Σκοπιανοί έχουν αφήσει μακριά τον σλαβομακεδονικό αλυτρωτισμό και προσπαθούν να διαμορφώσουν συνθήκες επίλυσης στο μέτωπο του ονοματολογικού.

Αποτέλεσμα εικόνας για ελλάδα σκόπια

Αναγνώριση και από Μάλτα!

Η πΓΔΜ είναι μέλος πολλών διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η FAO, η Interpol, η UNESCO και o Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας. Ποιες χώρες όμως την έχουν αναγνωρίσει με το «συνταγματικό όνομα» «Δημοκρατία της Μακεδονίας»; Η Μάλτα ήταν η τελευταία και τα σκοπιανά ΜΜΕ αναφέρουν πως περισσότερες από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει το «συνταγματικό όνομα», με τη ΠΓΔΜ να έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με πάνω από 170 χώρες. Είναι όμως έτσι; Αναλυτικά οι χώρες που την έχουν αναγνωρίσει

α. Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (εκτός από την Γαλλία και τις ΗΠΑ):

  1. Ηνωμένο Βασίλειο (μέλος της ΕΕ, του NATO και των G8)
  2. Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
  3. Ρωσία (μέλος των G8)

β. Χώρες που αποτελούσαν μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας:

  1. Βοσνία-Ερζεγοβίνη
  2. Κροατία (μέλος του NATO)
  3. Κόσοβο
  4. Μαυροβούνιο
  5. Σερβία
  6. Σλοβενία (μέλος της ΕΕ και του NATO)

γ. Γειτονικές χώρες εκτός από την Ελλάδα και την Αλβανία:

Βουλγαρία (μέλος της ΕΕ και του NATO – αναγνωρίζει τη χώρα μεν, αλλά ούτε τη γλώσσα ούτε την εθνικότητα)

δ. Άλλοι:

Αλγερία, Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστρία (μέλος της ΕΕ), Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Μπανγκλαντές, Λευκορωσία, Μποτσουάνα, Βολιβία, Βραζιλία, Μπρουνέι, Μπουρούντι, Καμπότζη, Καναδάς (μέλος του NATO και των G8), Τσαντ, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Δημοκρατία της Τσεχίας (μέλος της ΕΕ και του NATO), Τζιμπουτί, Ανατολικό Τιμόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Φίτζι, Γουατεμάλα, Γουινέα, Αϊτή, Ονδούρα, Ουγγαρία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ιρλανδία (μέλος της ΕΕ), Ισραήλ, Τζαμάϊκα, Καζακστάν, Κουβέιτ, Λάος, Λιθουανία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Λουξεμβούργο (μέλος της ΕΕ και του NATO), Μαλαισία, Μαυρίκιος, Μολδαβία, Μογγολία, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Μονακό, Μυανμάρ (Μπούρμα), Ναμίμπια, Νεπάλ, Νικαράγουα, Νιγηρία, Βόρεια Κορέα, Νορβηγία (μελος του NATO), Ομάν, Πακιστάν, Παραγουάη, Φιλιππίνες, Πολωνία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Κατάρ, Ρουμανία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Σλοβακία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Σρι Λάνκα, Σουδάν, Σουρινάμ, Σουαζιλάνδη, Σουηδία (μέλος της ΕΕ), Ελβετία, Συρία, Τανζανία, Τατζικιστάν, Ταϋλάνδη, Τουρκία (μέλος του NATO), Τουρκμενιστάν, Τουβαλού, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Ζιμπάμπουε.

Χώρες/οντότητες που χρησιμοποιούν την ονομασία “πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” για όλους τους επίσημους σκοπούς:

Αλβανία (μέλος του NATO), Αυστραλία, Βέλγιο (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Κύπρος (δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το κρατίδιο, μέλος της ΕΕ), Δανία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Αίγυπτος, Γαλλία (μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των G8 και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), Γερμανία (μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των G8), Ελλάδα (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (μέλος του NATO και των G8), Ιταλία (μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των G8), Ιαπωνία (μέλος των G8), Λετονία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Ολλανδία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Νότια Αφρική (δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το κρατίδιο), Ισπανία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ)

Αποτέλεσμα εικόνας για business greece - macedonia

Το διμερές εμπόριο!

Το συνολικό διμερές εμπόριο ανήλθε σε 787 εκατ. ευρώ το 2016, έχοντας σημειώσει μείωση της τάξης του 6,9%, σε σχέση με το 2015, ενώ η Ελλάδα είναι ο έκτος κυριότερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη γείτονα διαμορφώθηκαν στα 566 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση εν συγκρίσει με τα 586 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

Οι επενδύσεις ελληνικών συμφερόντων στην ΠΓΔΜ, άμεσες και έμμεσες, που υπολογίζεται ότι έχουν δημιουργήσει περίπου 40.000 θέσεις εργασίας, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν σε αξία το 1 δισ. Ευρώ. Βέβαια, η πολιτική κρίση των προηγούμενων μηνών επηρέασε και τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως στον κλάδο των κατασκευών. Μάλιστα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα υπολογίζεται ότι μειώθηκαν κατά περίπου 20%.

Loading