Μίνι Αρμαγεδώνας χτύπησε τη Γη πριν από 13.000 χρόνια

Ομάδα 25 περίπου ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κάνσας μελέτησαν πυρήνες από 170 διαφορετικές περιοχές της Γης. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι πριν από 13 χιλιάδες περίπου χρόνια, στο τέλος της τελευταίας περιόδου παγετώνων στη Γη, τον πλανήτη έπληξε ένας… μίνι Αρμαγεδώνας. Εκείνη τη χρονική περίοδο, κοντά στη Γη βρισκόταν ένας τεράστιος αστεροειδής με διάμετρο 100 χλμ !

Σε έρευνα που διεξήγαγαν διαπίστωσαν ότι οι πυρήνες πάγου είναι δείγματα πάγου με κυλινδρικό σχήμα που προέρχονται από διάτρηση ενός στρώματος πάγου ή παγετώνα.

Οι παγετώνες σχηματίζουν στρώματα χιονιού που συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο. Κάθε στρώμα χιονιού είναι διαφορετικό στη χημική σύσταση και την υφή και για αυτό το καθένα μπορεί να αποκαλύψει πολύ ενδιαφέροντα γεωατμοσφαιρικά στοιχεία της Γης για την χρονική περίοδο που σχηματίστηκε.

Τι ακριβώς συνέβη

Για κάποιο αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής λόγο ο αστεροειδής αυτός διασπάστηκε και πολλά από αυτά τα κομμάτια κατευθύνθηκαν προς τη Γη. Εικάζεται ότι οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου δέχτηκαν δεκάδες ή και εκατοντάδες φλεγόμενες μπάλες να πέφτουν πάνω τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πολλές σε αριθμό, έκταση αλλά και ένταση πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, στο 10% της στεριάς εκτιμάται ότι ξέσπασαν πυρκαγιές που ήταν μεγαλύτερης έντασης και από εκείνες που προκάλεσε ο γιγάντιος αστεροειδής που έπεσε πριν από 62 εκατ. έτη στη Γη και προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές

Οι επιπτώσεις αυτών των πυρκαγιών ήταν κάτι που επηρέασε πολλούς τομείς. Αρχικά, ο καπνός από αυτήν την παγκόσμια πυρκαγιά δημιούργησε ένα τοξικό νέφος που μπλόκαρε για πολύ καιρό τις ακτίνες του Ηλίου και έτσι ο πλανήτης αντιμετώπισε έναν ακόμη κίνδυνο, τον εγκλωβισμό του στην εποχή των παγετώνων.

Στις δασικές περιοχές που ξέσπασαν αυτές οι πυρκαγιές υπήρχε πυκνή βλάστηση από πεύκα τα οποία κάηκαν ολοσχερώς και τη θέση τους πήραν δάση από λεύκες. Βέβαια, κάποια από τα είδη χλωρίδας και πανίδας δεν κατάφεραν να γλιτώσουν και να επιβιώσουν όχι μόνο από τις φλόγες αλλά και από τις συνθήκες που επικράτησαν αργότερα στην περιοχή, καθώς η θερμοκρασία έπεσε πολύ απότομα και οι παγετώνες που είχαν αρχίσει να υποχωρούν ανέκαμψαν.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές , η κατάσταση αυτή οδήγησε σε εξαφάνιση πολλών μεγάλων ζώων όπως και σε μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού.

Loading