Ιπποφαές…η υπερτροφή του μέλλοντος!

Το ιπποφαές θεωρείται δυναμίτης υγείας. Το αρχαίο ελληνικό όνομά του προκαλεί απορία. Κι όμως, οι πορτοκαλί υπόστυφοι καρποί και τα φύλλα αυτού του αγκαθωτού θάμνου έχουν αποδειχτεί «διατροφικός δυναμίτης» καθώς έχει θεωρηθεί ως υπερτροφή του μέλλοντος.

Το ιπποφαές πραγματικά είναι ένα «πολυδύναμο φυτό» λόγω των πολυάριθμων και με μεγάλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικών του ενώ ταυτόχρονα για την Ελλάδα είναι ουσιαστικά μία νέα καλλιέργεια.

Από που πήρε το όνομα αυτό

Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, που στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο, φάος: φως, λάμψη).

Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται στην Ελλάδα περίπου 1400 στρέμματα ενώ η τάση είναι να αυξηθεί και άλλο η καλλιεργούμενη έκταση στα επόμενα χρόνια επειδή οι προοπτικές είναι πολύ καλές.

Το ιπποφαές είναι ένα είδος που καλλιεργείται για την παραγωγή καρπών από δεκαετίες στην Ευρώπη και την Ασία αλλά και σαν φυτό για την προστασία των επικλινών εδαφών από τη διάβρωση, όπως και σαν καλλωπιστικό φυτό. Κατά την τελευταία δεκαπενταετία έχει εκδηλωθεί μία πραγματική λατρεία για αυτό το φυτό, σε πολλές χώρες. Πολλοί ερευνητές σε Ευρώπη και Ασία αλλά και πιο πρόσφατα στην Αμερική, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτό το πολυδύναμο φυτό.

Η πρώτη βιομηχανία μεταποίησης των προϊόντων του ιπποφαούς ιδρύθηκε στην Ρωσική πόλη Bisk το 1940 όταν ήδη είχαν γίνει γνωστές οι πολύτιμες ιδιότητες των καρπών, των σπόρων, των φύλλων και του φλοιού του. Τα προϊόντα της βιομηχανίας αυτής χρησιμοποιήθηκαν εκτός των άλλων και στην διατροφή των ρώσων κοσμοναυτών αλλά και σαν συστατικά της σύνθεσης των κρεμών που τους προστατεύουν από την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας κατά την διάρκεια των διαστημικών τους ταξιδιών.

Χρήσεις του φυτού και θρεπτικά στοιχεία

Το ιπποφαές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τρόφιμο (ακόμα και ως ζωοτροφή), σαν φαρμακευτικό φυτό σε επείγουσες περιπτώσεις πληγών και εγκαυμάτων, από την βιομηχανία καλλυντικών καθώς τα έλαια του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν συστατικό πολλών καλλυντικών και μάλιστα βιολογικών που είναι σήμερα σε μεγάλη ανάπτυξη.

Το ιπποφαές έχει δύο πηγές ελαίου στους καρπούς του. Οι σπόροι του περιέχουν 6,4- 20,2% ελαίου και η σάρκα που περιβάλει τους σπόρους περιέχει 3-8%

Οι καρποί του είναι μεταξύ των πλέον θρεπτικών και πλούσιων σε βιταμίνες καρπών. Περιέχουν 10 είδη βιταμινών αλλά και έλαια, σάκχαρα, ιχνοστοιχεία και πολλά άλλα στοιχεία που βοηθούν τον οργανισμό μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ιπποφαές είναι μία απο τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C, καθώς περιέχει περίπου 700mg, ποσότητα που ξεπερνάει κατά 15 φορές αυτήν του πορτοκαλιού

Loading