Έτοιμη να επιτεθεί η Γαλλία σε περίπτωση χημικής επίθεσης από τη Συρία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επιδίωξε να ξεκαθαρίσει τη θέση της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με την περίπτωση χημικής επίθεσης στη Συρία. Τόνισε δε, ότι το Παρίσι θα πραγματοποιήσει πλήγματα μόνο αν οι επιθέσεις είναι θανατηφόρες και έχουν εξαπολυθεί αποκλειστικά από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι η χώρα θα βομβαρδίσει μόνο αν χημικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν με στόχο τον άμαχο πληθυσμό στον συριακό πόλεμο κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει διαπιστώσει ακόμη με αποδείξεις ότι αυτό έχει συμβεί.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε διαμηνύσει ότι για το Παρίσι η χρήση χημικών θα αποτελέσει «κόκκινη γραμμή».

Επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, ο Μακρόν εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με πρόσφατες επιθέσεις ενάντια σε αμάχους  όπου υπήρξαν ενδείξεις χρήσης βομβών χλωρίου.

Αναφορικά με αυτές τις ενδείξεις, ο πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε στρατιωτικές επιθέσεις ενάντια στις εγκαταστάσεις του καθεστώτος σε περίπτωση που υπάρξει νέα χρήση όπλων των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ, όταν οι επιθέσεις αυτές είναι θανατηφόρες και η ευθύνη του καθεστώτος είναι αποδεδειγμένη.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading