Βρετανία-Covid-19: Τι αλλαγές επιχειρεί ο Τζόνσον – Μόνο εμβολιασμένοι στα κλαμπ από Σεμτέμβριο

Στη Βρετανία η είσοδος σε κλαμπ από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους – Προβλέψεις για έως και 1.000 νοσηλείες την ημέρα μέσα στο καλοκαίρι.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, έδωσε απαντήσεις σε όσους ήταν αντίθετοι με την άρση των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία. Ο πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες, την ώρα που τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε διαδικτυακά, με τον Μπόρις Τζόνσον να βρίσκεται επίσης σε αυτοαπομόνωση μετά την επαφή του με τον υπουργό Υγείας που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Σχετικά με τις εικόνες ακραίου συνωστισμού σε κλαμπ, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η είσοδος από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους. Όπως είπε, το αρνητικό τεστ κορωνοϊού δεν θα είναι πλέον αρκετό. 

Σε κάθε περίπτωση, υπεραμύνθηκε της επιλογής της Ημέρας της Ελευθερίας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία, λέγοντας ότι αν δεν γινόταν τώρα, με τις σχολικές διακοπές, θα αύξανε τον κίνδυνο τους χειμερινούς και πιο κρύους μήνες.

«Έρχεται ένα σημείο μετά από τόσους πολλούς που έχουν εμβολιαστεί, όταν περαιτέρω περιορισμοί δεν προλαμβάνουν τις νοσηλείες και τους θανάτους, αλλά απλώς καθυστερούν το αναπόφευκτο. Συνεπώς θα πρέπει να αναρωτηθούμε: αν όχι τώρα, πότε;» είπε, διευκρινίζοντας ότι η πανδημία δεν τελείωσε ακόμη. 

Εργαζόμενοι και καραντίνα

Σχετικά με τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε απομόνωση, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι μόνο ένας μικρός αριθμός εργαζομένων σε κρίσιμες θέσεις θα καλύπτεται από την εξαίρεση, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες της απομόνωσης για όσους έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα καραντίνας. Από τις 16 Αυγούστου, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν τα τακτικά τεστ. Στο μεταξύ, το μέτρο θα ισχύσει για πλήρως εμβολιασθέντες εργαζόμενους που εργάζονται σε κρίσιμες θέσεις, ενώ υπενθύμισε ότι και ο ίδιος βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Σερ Πάτρικ Βάλανς ανέφερε ότι οι νοσηλείες αναμένεται να ανεβούν και να ξεπεράσουν τις 1.000 ημερησίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αύξηση αναμένεται και στον αριθμό των θανάτων, που δεν αποκλείεται να φτάσουν και τους 100 την ημέρα.

Επίσης, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι ο αριθμός των πολιτών που νόσησαν με κορωνοϊό, παρότι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις έχει αυξηθεί, ωστόσο και πάλι το εμβόλιο προλαμβάνει τις σοβαρές νοσηλείες ή τους θανάτους. Από την πλευρά του, ο Βάλανς ανέφερε ότι το 60% όσων εισήχθησαν στα νοσοκομεία είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό. 

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Σε δύσκολη θέση η Βρετανία- Ξεμένει από rapid test

Loading