Βασιλακόπουλος: «Οι μάσκες δεν αρκούν φέτος για τα σχολεία»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Όταν ανοίξαμε τα σχολεία μας πέρυσι δεν είχε επικρατήσει ούτε το στέλεχος Άλφα, το βρετανικό, ούτε το στέλεχος Δελτα, το ινδικό. Η μεταδοτικότητα ήταν πολύ μικρότερη. Αυτή τη στιγμή η μεταδοτικότητα είναι πάνω από διπλάσια από το αρχικό στέλεχος και το πρόβλημα είναι ποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορείς να πάρεις στο σχολείο. Οι μάσκες είναι ένα μέτρο που θα μας προστατεύει λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Είδαμε τι έγινε στις κατασκηνώσεις» επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

O ίδιος αποκάλυψε ότι η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία έστειλε ειδικό αίτημα στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) για να χορηγηθεί το εμβόλιο και στην ηλικία των πέντε έως δώδεκα ετών.

«Η μελέτη τρέχει γι’ αυτή την ηλικία, απλώς δεν έχει περάσει το εξάμηνο από τη λήψη του εμβολίου. Ωστόσο, η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να περάσει αυτό το διάστημα γιατί στις άλλες ηλικίες των παιδιών δεν παρατηρήθηκε τίποτα μέχρι τους έξι μήνες».

Σχετικά με το επίπεδο εμβολιασμών στη χώρα ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα δούμε ότι θα υπάρξει επιβάρυνση και το ποσοστό του εμβολιασμού θα αυξηθεί.

«Σε μια κοινωνία όπου ένα 40% των ενήλικων δεν έχει εμβολιαστεί, το να ελπίζαμε ότι θα εμβολιαστούν όλα τα παιδάκια είναι παραπάνω καλό από αληθινό. Οι γονείς έχουν συνηθίσει να εμβολιάζουν τα παιδιά για να τα προστατεύουν. Δεν ισχύει ότι εμβολιάζουμε τα παιδιά για να προστατεύσουν τους παππούδες».

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη του καθηγητή:

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading