ΠΟΥ: «Ανησυχητική η τροχιά των κρουσμάτων στην Αφρική»

Ανησυχητική χαρακτήρισε των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αφρική, ο υπεύθυνος για τις υγειονομικές κρίσεις στον ΠΟΥ, Δρ. Μάικλ Ράιαν.

Συγκεκριμένα ο κ. Ράιαν τόνισε ότι διαδίδονται πολύ πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, ενώ το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί παραμένει επικίνδυνα χαμηλό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ στην Αφρική επιβεβαιώθηκαν 116.500 νέα κρούσματα αυτήν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 13η Ιουνίου δηλαδή 25.500 περισσότερα από ότι την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Δρ. Ράιαν σημείωσε πως, «στο σύνολό της, η ήπειρος δεν μοιάζει να βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση, καθώς την περασμένη εβδομάδα δεν κατέγραψε παρά κάτι περισσότερο από το 5% των κρουσμάτων και το 2,2% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως».

Το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Αφρική επιταχύνεται και μεγεθύνεται εξαιτίας των παραλλαγών του ιού, όπως προειδοποίησε ήδη την Πέμπτη το γραφείο του ΠΟΥ για την ήπειρο, ζητώντας να αυξηθεί η ποσότητα των εμβολίων που διανέμονται στις χώρες της.

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως σε μια περιοχή με πολλαπλές πιο μολυσματικές παραλλαγές, που δυνητικά μπορεί να έχουν πιο ισχυρό αντίκτυπο, αφήσαμε μεγάλο μέρος των πληθυσμών, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμών, στερημένο από την προστασία των εμβολίων ενώ τα συστήματα υγείας είναι ήδη ευάλωτα. Αυτή είναι η συνέπεια της άνισης διανομής των εμβολίων», τόνισε ο Δρ. Ράιαν.

«Είναι εντελώς πρόωρο να νομίσουμε ότι το επόμενο κύμα στην Αφρική θα είναι απλά σύντομη βροχή κι όχι θύελλα», τόνισε ο γιατρός. Και πρόσθεσε: «νομίζω πως πρέπει να πάρουμε αυτό που συμβαίνει στην Αφρική πάρα πολύ σοβαρά».

Δείτε επίσης: Ρωσία: Αποχωρεί από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» στις 18 Δεκεμβρίου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading