ΠΚΜ-ΑΧΕΠΑ: Καινοτόμες λύσεις υγειονομικής περίθαλψης για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Νέες λύσεις για τη βελτίωση της θεραπείας ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια – Μείωση της ανάγκης επείγουσας θεραπείας και νοσηλείας τους.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να αναπτυχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Α’  Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου InCareHeart του προγράμματος Horizon 2020, πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές αναθέτουσες αρχές θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης.

Σκοπός είναι να δημιουργηθούν ψηφιακές εφαρμογές και λύσεις για την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, των οικογενειακών φροντιστών και των ασθενών. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει διαρκής αλληλεπίδραση μεταξύ τους στα στάδια της διάγνωσης, της άμεσης υγειονομικής περίθαλψης και της διαχείρισης των ασθενών.

Οι καινοτόμες λύσεις που θα παραχθούν στο πλαίσιο του έργου θα ενσωματωθούν στα ψηφιακά συστήματα των αναθετουσών αρχών / εταίρων που συμμετέχουν στο έργο αλλά επίσης και στις σχετικές διαδικασίες και τις εργασιακές πρακτικές. Το πρώτο στάδιο θα περιλαμβάνει το σχεδιασμό της λύσης, το δεύτερο στάδιο τη δημιουργία του πρωτότυπου και το τρίτο στάδιο την πιλοτική εφαρμογή της παραγόμενης καινοτόμου λύσης σε 500 συνολικά ασθενείς και σε 125 επαγγελματίες του χώρου της υγείας στην Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η βελτίωση του επιπέδου της υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών με χρόνιες καρδιοπάθειες στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συμβολή, άλλωστε, του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι καθοριστικής σημασίας σε όλα τα στάδια υλοποίησης του έργου με κυριότερο στάδιο την πιλοτική εφαρμογή, η οποία θα λάβει χώρα στην Α’ Καρδιολογική Κλινική ενσωματώνοντας τις παραγόμενες καινοτόμες λύσεις στα συστήματα του νοσοκομείου.

Στο εταιρικό σχήμα εκτός της Περιφέρειας και της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Jamtland της Σουηδίας (ως επικεφαλής εταίρος), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Federico II στη Νάπολη της Ιταλίας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Da Santa Casa Da Misericordia στην Πορτογαλία και το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Το πρώτο στην Ελλάδα τακτικό ιατρείο τηλεψυχιατρικής που λειτουργεί στο ΑΧΕΠΑ επιθεώρησε η Ζωή Ράπτη

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading