Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: «Γίνε ο ήρωας της καρδιάς -Δώσε μια υπόσχεση»

Στις σχολικές αίθουσες Δημοτικού και Γυμνασίου «μπαίνουν» τα μέλη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ΕΚΕ) με το πρόγραμμα αγωγής και προαγωγής της υγείας των μαθητών.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου, με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, μέλη της θα μπορούν να κάνουν ενημέρωση στους μαθητές και να μιλήσουν για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τους παράγοντες κινδύνου και την αξία της πρόληψης.

«Γίνε ο ήρωας της καρδιάς -Δώσε μια υπόσχεση»

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Φέτος το κύριο σύνθημα είναι: «Γίνε ο ήρωας της καρδιάς -Δώσε μια υπόσχεση».

Η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για το θάνατο 17,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, και μέχρι το 2030 αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 23 εκατομμύρια. Παγκοσμίως, ένας στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών πεθαίνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Τι μπορούμε να κάνουμε

«Μπορούμε όλοι να “μοιραστούμε τη δύναμη” και να εμπνεύσουμε τις οικογένειες, τους φίλους και τους συνανθρώπους μας να κάνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία της καρδιάς», αναφέρει η ΕΚΕ και ζητά όλοι να δώσουμε μια υπόσχεση:

Τα παιδιά στους γονείς ότι θα τρώνε υγιεινά

Οι γονείς στα παιδιά ότι θα ασκούνται περισσότερο και θα σταματήσουν το κάπνισμα

Οι γιατροί/νοσηλευτές στους ασθενείς ότι θα τους βοηθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα και να ακολουθούν υγιεινή ζωή

Οι εργοδότες στους εργαζόμενους ότι θα προσπαθήσουν για χώρους εργασίας που θα υποστηρίζουν την υγιεινή ζωή

Οι πολιτικοί στους πολίτες ότι θα προωθήσουν πολιτικές υγείας για πολλές υγιείς καρδιές

H ΕΚΕ συνιστά

Υιοθετήστε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής: Έχετε ως στόχο τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα πέντε φορές την εβδομάδα. Θυμηθείτε ότι ακόμη και μικρά πράγματα όπως η ανάβαση μιας σκάλας ή η αποβίβαση από το λεωφορείο μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Σταματήστε το κάπνισμα – αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας. Αν χρειάζεστε βοήθεια, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας.

Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή: Προσπαθήστε να τρώτε 5 μερίδες (περίπου μια χούφτα) φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Αφήστε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στο μαγείρεμα για να μάθουν για την υγιεινή διατροφή.

Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και μην αμελείτε εξετάσεις για τον γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος και τη χοληστερίνη σας.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading