Λουκίδης: Πνευμονολογικός έλεγχος μετά τη νόσηση Covid-19 – Ποιούς αφορά

Σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορονοϊού ο καθηγητής επισήμανε ότι τρεις μήνες μετά τη νόσηση οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν πνευμονολογικό έλεγχο

Για το ζήτημα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας. Ο κ. Λουκίδης, αρχικά, αναφέρθηκε στο άνοιγμα των γυμναστηρίων με διπλή μάσκα σημειώνοντας ότι «το θέμα του γυμναστηρίου είναι δύσκολο. Λόγω της άσκησης και της κόπωσης υπάρχει εκνέφωμα, άρα λογικά μεγαλύτερη μετάδοση της νόσου. Με τη διπλή μάσκα προσπαθούμε να προστατευτούμε από αυτό. Δεν ξέρω πώς μπορεί να εφαρμοστεί άσκηση με διπλή μάσκα, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα, αλλά η προστασία του χώρου πρέπει να είναι πολύ δυναμική γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης» προσέθεσε.

Ο κ. Λουκίδης απάντησε σε μηνύματα πολιτών που ανέφεραν ότι μήνες μετά τη νόσηση εξακολουθούν να αισθάνονται δυσφορία. «Αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε από το πρώτο κύμα, απλά τώρα έχουμε τεκμηριώσει λίγο την κατάσταση και έχουμε σχεδιάσει καλύτερα την παρακολούθηση. Πρέπει στον τρίτο μήνα από τη νόσηση, ειδικά όσοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν με σοβαρή νόσο, να κάνουν έναν καλό πνευμονολογικό έλεγχο, και αξονική τομογραφία αλλά και λειτουργικό έλεγχο, ώστε να είναι σίγουροι ότι οι βλάβες που είχαν δημιουργηθεί, έχουν υποχωρήσει σημαντικά ή δεν υπάρχουν πια. Αυτό θεωρούμε ότι θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για τη μετά-κορωνοϊό κατάσταση» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, εστίασε στην πορεία της πανδημίας στη χώρα. «Είμαστε σε πορεία σταθερής αποκλιμάκωσης από τις 10-12 Μαΐου και έπειτα, σε όλους τους δείκτες της πανδημίας. Αυτό που με ανησυχεί από εχτές είναι ότι είδαμε μια σταθεροποίηση της κατάστασης σε διάφορες περιοχές της χώρες. Συνεχίζουμε όπως πηγαίνουμε, και μέχρι και την Τετάρτη θα παρατηρήσουμε τη διασπορά και πώς προχωράει από περιοχή σε περιοχή, και μετά θα μπορώ να σας πω αν αυτή η σταθεροποίηση είναι ανησυχητική» τόνισε.

Δείτε επίσης: Στο πρώτο κύμα ευρωπαϊκών χωρών η Ελλάδα: Σε ισχύ από Δευτέρα το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19

Loading