Κομισιόν: Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 35 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση του εμβολιασμού

Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για την επιτάχυνση του εμβολιασμού κατά της COVID-19

Το πακέτο βοήθειας δόθηκε στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, με το εν λόγω πακέτο βοήθειας, η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς τις χώρες εταίρους και συγκεκριμένα τις 6 χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία), αυξάνεται από 40 εκατομμύρια ευρώ σε 75 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων COVID-19 και την επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού.

Με αυτό το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, η ΕΕ επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά την πρόσβαση στα εμβόλια στην περιοχή της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης εν μέσω της παγκόσμιας έλλειψης εμβολίων, διευκολύνοντας την κατανομή εμβολίων από τα κράτη μέλη της ΕΕ και επιστρέφοντας το κόστος.

Αυτή η βοήθεια συμπληρώνει τη στήριξη της ΕΕ στην πρωτοβουλία COVAX, την παγκόσμια διευκόλυνση για τη διασφάλιση δίκαιης και καθολικής πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19, και την προσπάθεια για μια δίκαιη και διαφανή διανομή των εμβολίων στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Η υποστήριξη της ΕΕ με το πρώτο πακέτο βοήθειας, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περιελάμβανε εκπαίδευση διαχειριστών υγείας και ιατρικού προσωπικού που συμμετείχαν στην εκστρατεία εμβολιασμού, βασική υλικοτεχνική υποστήριξη για την παράδοση και το χειρισμό των εμβολίων και προμηθειών, δεδομένα εμβολιασμού και παρακολούθηση της ασφάλειας, επικοινωνία και συμμετοχή της κοινότοιτας, καθώς και υποστήριξη για την ανάπτυξη του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι δήλωσε: «Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τους ανατολικούς γείτονές μας να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, καθώς αυτό θα είναι καθοριστικό για τον τερματισμό της πανδημίας και την έναρξη της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης της περιοχής».

Loading