“Κάποια παιδιά θα νοσήσουν σοβαρά”

“Οι γονείς να ενθαρρυνθούν και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους”

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Αθηνά Λινού φιλοξενήθηκε σε εκπομπή του MEGA και αναφέρθηκε και στην περίπτωση να νοσήσουν σοβαρά κάποια παιδιά, λέγοντας μεταξύ άλλων πως είναι επιβεβλημένο να εμβολιαστούν.

Εκτός απ’ αυτό, έθιξε και το θέμα των κλιματιστικών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου διότι ανακυκλώνουν τον ίδιο αέρα.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

«Είναι δύσκολο τα πράγματα όπως ακούμε για τα νοσοκομεία. Το κυριότερο και ανησυχητικό είναι ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει πολύ υψηλός. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί σε 30 ημέρες και αν θα επικρατήσει άλλη μετάλλαξη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μεταδοτική θα είναι αυτή η μετάλλαξη αλλά και τη δική μας συμπεριφορά».

Για τους εμβολιασμένους και τα κλιματιστικά:

«Κολλούν και οι εμβολιασμένοι, νοσούν ήπια, αλλά και μεταδίδουν. Αν κάποιος εμβολιασμένος έχει βήχα, πονοκέφαλο, ένα μικρό πυρετό, ή συνάχι καλό θα είναι να κάνει τεστ για να μη συνεχίσει να μεταφέρει τον ιό. Στην Αμερική δίνεται οδηγία για χρήση μάσκας ακόμα και από εμβολιασμένους. Αυτό καλό θα ήταν να γίνει και στη χώρα μας. Επίσης, στον τύπο των κλιματιστικών που έχουμε στην Ελλάδα -ανακυκλώνουν τον ίδιο αέρα, δεν φέρνουν νέο, ούτε σκοτώνουν τον ιό- είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του ιού, για αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα πλήρως αν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενο χώρο αν είναι και άλλοι άνθρωποι σε αυτόν. Ο ιός αυτός μεταφέρεται πολύ εύκολα».

Αναφερόμενη στο αν θα υπάρξει και τρίτη δόση εμβολίου είπε:

«Οπωσδήποτε υπάρχει μια ομάδα πληθυσμού που δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει αντισώματα ακόμα και αν έχει εμβολιαστεί. Οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να επανεμβολιαστούν. Για τον γενικό πληθυσμό δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που να λένε ότι πέφτει η ανοσία οπότε θα χρειαστεί τρίτη δόση. Επομένως περιμένουμε, αλλά για κάποιους ανθρώπους θα χρειαστεί τρίτη δόση».

Για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών ξεκαθάρισε πως είναι δύσκολη η απόφαση των γονέων, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει. Αναλυτικά:

«Οι συνθήκες στα σχολεία είναι τέτοιες που ευνοούν τη διασπορά. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο όχι μόνο για τη μετάδοση του ιού σε μεγάλους ανθρώπους, αλλά και για την υγεία των ίδιων των παιδιών. Ελάχιστα παιδιά, αλλά κάποια, θα νοσήσουν σοβαρά και για αυτό είναι επιβεβλημένο να εμβολιαστούν. Είναι δύσκολη απόφαση για τους γονείς, αλλά να ενθαρρυνθούν ότι κάνουν καλό στα παιδιά εμβολιάζοντάς τα».

Δείτε επίσης: Χατζηδάκης: Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία από 16 Αυγούστου (vid)

Loading